Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat het midden- en kleinbedrijf in 2015 sterker is gegroeid dan het grootbedrijf. De verwachting is dat deze trend in 2016 door zal zetten. Veroorzakers van deze economische groei zijn de binnenlandse bestedingen die in het afgelopen jaar zijn toegenomen. Kleine en middelgrote bedrijven weten hier ogenschijnlijk beter van te profiteren dan grote bedrijven. Vooral bouwbedrijven, ICT-bedrijven, horeca en detailhandel groeien op dit moment hard.

3,2% groei voor MKB-organisaties in 2015

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers de bruto toegevoegde waarde als indicator van economische groei. Gemiddeld gezien nam de bruto toegevoegde waarde bij bedrijven uit het MKB toe met 3,2% terwijl het grootbedrijf in 2015 slechts 2,2% groeide. Het MKB wist vooral te profiteren van het herstel in de woningbouw (+9%) en de toegenomen bestedingen aan ICT (+4,5%). Dit terwijl grote bedrijven juist te kampen hadden met tegenvallende exporten. Voor 2016 is de verwachting dat Nederlandse bedrijven van alle bedrijfsgrootten gemiddeld genomen zullen groeien. Zo is er bijvoorbeeld nu al veel vraag naar de kantoorartikelen van Prixos.

Voorspellingen voor 2016 rooskleurig

Maar men verwacht wel dat MKB-bedrijven in 2016 minder sterk zullen groeien dan in het afgelopen jaar. Bij MKB-organisaties is namelijk de verwachting dat de bouwsector minder sterk zal groeien. Uiteindelijk zal de groei van het MKB in 2016 waarschijnlijk uitkomen rond de 2,8% en zullen grote bedrijven ongeveer 2,4% groeien. Voor de werkgelegenheid is de economische groei zeer positief. Zo groeide te totale Nederlandse werkgelegenheid dit jaar met 0,9% en verwacht men volgend jaar een groei in het aantal werkenden te realiseren van 1,3%.

Javelin is dé ICT-partner voor het MKB

Al jaren is Javelin ICT dé betrouwbare ICT-partner voor bedrijven uit het MKB. Wij bedenken, realiseren en onderhouden innovatie ICT-oplossingen, die ervoor zorgen dat bedrijven kunnen groeien. Van state of the art telefonie-oplossingen tot mobiele werkplekken, wij maken het mogelijk. Door uw ICT-beheer aan ons uit te besteden, zorgt u er bovendien voor dat u zich kunt focussen op uw corebusiness. Neem vandaag nog contact op met de professionals van Javelin ICT en bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor uw organisatie.