De term digitale transformatie is een steeds bekender begrip aan het worden. Heeft u uw bedrijfsprocessen nog niet gedigitaliseerd? Dan raakt u achter op de concurrent, zo wordt tegenwoordig beweerd. Om de onduidelijkheden over digitale transformatie uit de wereld te helpen hebben wij dit artikel geschreven. Wij leggen de vijf belangrijkste misvattingen uit.

1: Bij een digitale transformatie stapt u helemaal over naar de cloud

Het werken in de cloud is belangrijk voor elke digitale transformatie. Het werk wordt hierdoor namelijk effectiever en efficiënter. Echter, is de cloud niet het enige wat ertoe doet tijdens een digitale transformatie. Een andere belangrijke factor is de hardware. Zonder goede hardware is het erg moeilijk om een digitale transformatie te laten slagen. Bovendien is werken in de cloud gevoeliger voor cybercrime. Daarom is het erg belangrijk om de routers, firewalls en serververbindingen up-to-date te houden. Dit zijn essentiële schakels in de ICT-infrastructuur.

2: Digitalisering is een trend die overschat wordt

Digitale transformatie is niet langer meer een hype. De totale economie wordt steeds digitaler, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om hier ook iets mee te doen. Op dit moment wordt er bij digitale transformatie vaak alleen gedacht aan het begrip ‘ICT’. En, de ICT-infrastructuur is uiteraard een erg belangrijk onderdeel, maar het is niet het enige waar een digitale transformatie om draait. Zo worden er bij een transformatie de bedrijfsprocessen geautomatiseerd en wordt er een geheel nieuw digitaal businessmodel gecreëerd. Interne aanpassingen als het gaat om personeel zijn hierbij vaak ook nodig.

3: Digitale transformatie kost veel geld

Voor een digitale transformatie zal er nieuwe software worden aangeschaft, moet de IT-infrastructuur worden aangepast en moet het personeel worden getraind. Deze investeringen zijn allemaal nodig, maar uiteindelijk zal het bedrijf gaan besparen op de kosten. Zo worden de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd, responstijden verkort, bespaart u op dure legacy-systemen die veel onderhoud kosten en bent u wendbaarder om nieuwe klanten te binden. Zo concurreert u nóg beter in uw sector en bent u up-to-date van de snelle ontwikkelingen binnen de huidige digitale economie.

4: Door te digitaliseren behaalt u altijd succes

Het digitaliseren van bestaande bedrijfsprocessen zorgt inderdaad vaak voor meer winst, echter is dit niet dé reden voor succes. Een digitale transformatie zorgt namelijk voor een nieuw businessmodel met meer kansen. Een aantal factoren zijn van invloed om het nieuwe businessmodel te laten slagen. Zoals de werknemers te laten werken met het nieuwe model en de marketingstrategie erop aan te passen. Zo zal de strategie meer worden gericht op een pull strategie in plaats van een push strategie. Zo biedt de digitalisering meer interactiemogelijkheden om de klant als het ware naar uw bedrijf toe te trekken.

5: De nieuwste technologieën zijn nodig voor digitale transformatie

Het doel van digitale transformatie is om uw bedrijf beter te laten functioneren. Echter, het werken met de nieuwste technologieën is niet het uiteindelijke doel. Het doel is om tijdens het proces naar een volledige digitalisatie, gebruik te maken van verschillende hard- en software welke daadwerkelijk van nut zijn voor uw bedrijf. Zo is de nieuwste technologie misschien helemaal niet van invloed op verbeteringen van de bedrijfsprocessen of van belang voor de consument in uw specifieke situatie.

Digitale transformatie met Javelin ICT

Uiteraard kan Javelin ICT u van dienst zijn tijdens uw digitale transformatie. Als ICT-partner kunnen wij uw netwerk- en systeembeheer volledig uit handen nemen en helpen te transformeren naar de cloud. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op via het online contactformulier of via 040- 850 3000.