Middelbare scholen op havo- en vwo-niveau bieden steeds minder vaak het vak informatica aan. Dit, terwijl er nog altijd een groeiende behoefte is aan ICT-professionals. Dit jaar wordt er op minder dan de helft van de betreffende scholen lesgegeven in informatica, terwijl dit vijf jaar eerder nog bij ongeveer 57% van de scholen het geval was. Branchevereniging Nederland ICT vreest dat het daarom voor bedrijven nóg moeilijker zal worden om ICT-vacatures te vervullen. Want bedrijven hebben juist veel behoefte aan werknemers met ICT-vaardigheden.

Informatica niet verplicht

Op dit moment zijn scholen niet verplicht om les te geven in ICT-vaardigheden. Omdat er bovendien een groeiend tekort is aan informaticadocenten, bieden veel scholen daarom geen informatica meer aan. Hoewel de vraag naar informaticadocenten dit jaar 20% hoger ligt dan het aanbod, is de verwachting dat dit percentage in het jaar 2025 is gestegen naar maar liefst 50%. Een zorgelijke ontwikkeling, aangezien er vanuit het bedrijfsleven juist veel vraag is naar werknemers met voldoende ICT-vaardigheden. Werkgevers vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat hun werknemers om kunnen gaan met technologie en begrijpen hoe zij de nieuwste technologieën effectief in kunnen zetten.

Aantal ICT-vacatures groeit fors

Inmiddels groeit het aantal ICT-vacatures nog altijd gestaag en is 65% van deze vacatures volgens het UWV moeilijk vervulbaar. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in het vierde kwartaal van 2016, 7,7% meer ICT-vacatures werden geplaatst. Hierbij zijn vooral programmeurs, consultants en applicatiebeheerders gewild. Aangezien ICT inmiddels in alle lagen van de samenleving wordt toegepast, is het goed om te beseffen dat ook buiten de ICT-sector het aantal functies waarbij ICT-vaardigheden vereist zijn gestaag groeit. Nederland ICT pleit dan ook voor verplicht technologie-onderwijs op middelbare scholen.

Meer over ICT-onderwijs:

Javelin ICT: uw kennis in ICT

Heeft u moeite om personeel aan te trekken met voldoende ICT-vaardigheden of focust u zich liever 100% op uw corebusiness? Dan kunt u gebruikmaken van de kennis van Javelin ICT. Onze ICT-professionals zijn namelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT en kunnen de modernste ICT-oplossingen voor u implementeren en onderhouden. Benieuwd hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!