Vanaf 2019 gaat het ICT-onderwijs op mbo’s drastisch veranderen. De onderwijsinstellingen gaan het advies van het bedrijfsleven opvolgen en meer nadruk leggen op cybersecurity. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat dit hard nodig is. Uit antwoorden van 1.000 ondervraagde mbo-studenten kwam naar voren dat hun huidige opleiding op dit moment zeer weinig aandacht besteedt aan ICT-beveiliging. Van de duizenden mbo’ers die op dit moment een ICT-opleiding volgen, volgden er bovendien in het afgelopen jaar slechts 480 een keuzevak op het gebied van cybersecurity.

“Goede ICT-docenten lastig te vinden”

Mbo’s hebben moeite om de ontwikkelingen op het gebied van ICT bij te benen. Dit kom mede omdat het lastig is om goede docenten te vinden, aangezien mensen met voldoende ICT-kennis meestal elders meer kunnen verdienen. Hierdoor beschikken de meeste ICT-docenten niet over actuele kennis uit de praktijk, wat leidt tot mbo’ers die over het algemeen van mening zijn dat het niveau van de verschillende ICT-opleidingen laag is. Zo zouden mbo-docenten op zijn minste moeite moeten doen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van programmeertalen.

“Examens vernieuwen”

Daarnaast is het belangrijk dat examens vernieuwd worden, zodat deze actueler worden. Hierbij zouden de mbo-instellingen te rade kunnen gaan bij hbo-instellingen, waar gemiddeld genomen veel meer oog is voor ICT-beveiliging. Zo is cybersecurity bijvoorbeeld een integraal onderdeel van de ICT-opleidingen op Hogeschool Windesheim. Studenten van deze Hogeschool melden dat het hier ‘not done’ is om onveilige code te schrijven en ook onderwijsmanagers vertellen dat informatiebeveiliging vanaf het begin van iedere opleiding een aandachtspunt is.

Meer over ICT-onderwijs:

Profiteer van de ICT-kennis van Javelin ICT

Kiest u voor Javelin ICT als uw ICT-partner, dan profiteert u van up-to-date kennis op het gebied van ICT. Ons team bestaat uit ICT-professionals met vele jaren ervaring, die niet alleen de theorie kennen, maar ook dagelijks bijleren in de praktijk. Zij werken aan het realiseren en onderhouden van state of the art ICT-oplossingen en kunnen u ook op het gebied van cybersecurity uitstekend ondersteunen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.