De tijd dat malicious software (malware) slechts negatieve gevolgen had voor de softwarematige kant van geïnfecteerde systemen zal waarschijnlijk snel voorbij zijn. Althans, dit beweert Dmitri Alperovitch van CrowdStrike. Op de RSA Conference in San Francisco demonstreerde Alperovitch wat er kan gebeuren als iemand die kwaad wil een systeem infecteert met malware, waarna de malware zich vervolgens stort op de hardware van het betreffende systeem. In het ergste geval kan het geïnfecteerde systeem daarbij onherstelbaar beschadigd raken.

Hardware van geïnfecteerde systemen in gevaar

Tijdens de RSA Conference werd een Mac door middel van een nep-update geïnfecteerd met malware. Dit kwaadaardige stukje software gooide vervolgens de kloksnelheid van het systeem omhoog en schakelde de ventilator uit. Aanwezigen waren er getuige van hoe de temperatuur binnenin de Mac vervolgens gevaarlijk hoog opliep. Hoewel Alperovitch het niet zover liet komen, is het in theorie mogelijk om op deze manier een geïnfecteerd systeem in vlammen op te laten gaan. Deze vorm van sabotage zou in de toekomst bijvoorbeeld ingezet kunnen worden tijdens cyber-oorlogen of zelfs bij bedrijfsconflicten.

Voorkomen is beter dan genezen: adequaat systeembeheer

Binnen uw bedrijfsnetwerk zou de beschreven malware een enorme ravage achter kunnen laten. Het kost namelijk niet alleen veel geld om onherstelbaar beschadigd geraakte systemen te vervangen, maar ook zou u moeten denken aan de kosten van dataverlies en gemiste inkomsten. Het is daarom essentieel om goed voorbereid te zijn. Javelin ICT kan uw organisatie als ICT partner ondersteunen met adequaat systeem- en netwerkbeheer. Met Javelin ICT als uw systeembeheerder, zijn uw systemen altijd voorzien van de meest recente anti-malware software. Mocht dat nog niet geruststellend genoeg voor u zijn, dan kunt u ook altijd gebruik maken van onze online backup dienst. Zo kunt u nooit belangrijke data kwijtraken.

Wilt u meer weten over wat Javelin ICT voor u en uw organisatie kan betekenen? Dat kan! Vul dan vandaag nog het contactformulier in, of bel naar 040-8503000.