Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van onbeveiligde WiFi-netwerken. Hieruit blijkt dat vooral jongeren zich laten verleiden tot het internetten via een onbeveiligd draadloos netwerk. Uit de cijfers blijkt dat maar liefst 70,6% van de jongeren tussen de 18 en de 25 jaar weleens internet via een dergelijk netwerk, terwijl dit percentage bij de leeftijdsgroep tussen 45 en de 55 jaar bijvoorbeeld op 50,5% ligt. Jongeren houden bovendien minder rekening met de risico’s die zij lopen op het moment dat zij verbinding hebben met een onveilig netwerk.

Ouderen vaker bewust van risico’s

Wie gebruikmaakt van een onbeveiligd draadloos netwerk, loopt het risico dat data onderschept wordt door kwaadwillenden. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden en credit card gegevens buitgemaakt worden. De door het CBS ondervraagde internetgebruikers zijn zich hier ten dele van bewust. Zo geeft ongeveer 25% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar aan dat zij proberen om het gebruik van onbeveiligde verbindingen te beperken. Bij 65-plussers ligt dit percentage iets onder de 50%. Daarnaast geven ouderen en hogeropgeleiden vaker aan dat zij bepaalde activiteiten (zoals bijvoorbeeld internetbankieren) bewust niet uitvoeren wanneer zij verbinding hebben met een onbeveiligd WiFi-netwerk.

Managed WiFi

Veel mensen maken gebruik van een onbeveiligde verbinding op het moment dat er geen alternatief beschikbaar is. Door te kiezen voor een Managed WiFi oplossing voor uw kantoorpand, voorkomt u dat uw medewerkers of uw gasten verbinding maken met een onveilig netwerk. Managed WiFi is namelijk een betrouwbare en veilige oplossing die ervoor zorgt dat iedereen binnen uw kantoorpand gebruik kan maken van een veilige internetverbinding. Meer over Managed WiFi leest u hier.

Meer over draadloze netwerken:

Veilig online werken met Javelin ICT

De experts van Javelin ICT kunnen u helpen met oplossingen die ervoor zorgen dat uw medewerkers altijd veilig online werken. Van beveiligde verbindingen tot veilige online werkplekken, wij regelen het voor u. Heeft u vragen met betrekking tot uw ICT-infrastructuur? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee.