In plaats van volledig inzetten op internet via glasvezel, blijft KPN voor de consumentenmarkt focussen op breedbandinternet via de koperlijn. Het is op dit moment nog te duur om Nederland volledig op glasvezel aan te sluiten. Om toch hogere internetsnelheden aan te kunnen bieden, wordt gebruikgemaakt van nieuwe technieken die snelheden tot 400 Mbps over de koperlijn mogelijk moeten gaan maken. Daarnaast wordt in buitengebieden ingezet op hybride breedband. Bij nieuwbouwwoningen en bedrijven legt KPN de focus wel op glasvezel.

Hybride breedband voor buitengebieden

In buitengebieden, waar via de koperlijn vaak slechts internetsnelheden tot 6 Mbps gehaald kunnen worden, experimenteert KPN op dit moment met hybride breedbandverbindingen. Deze verbindingen combineren internet via de koperlijn met internet via 4G. Op het moment dat de koperlijn niet voldoende snelheid kan leveren, schakelt het modem automatisch over op de 4G-verbinding. Op deze manier kan de bestaande verbinding opgewaardeerd worden naar een snelheid van om en nabij de 50 Mbps.

Upgraden van het kopernetwerk

In andere gevallen zet KPN in op het upgraden van koperlijnen naar VDSL en worden daarnaast technieken toegepast als vectoring (ruisonderdrukking) en pair bonding (simultaan gebruikmaken van twee aderparen). Ook worden er meer wijkkasten geplaatst en worden wijkkasten onderling verbonden via glasvezel. Enkel het laatste stuk van de wijkkast naar de woning wordt dan nog via het kopernetwerk verzorgd. Tot slot gaat KPN in de toekomst gebruikmaken van VPLUS, wat een uitbreiding is op vectoring. Wanneer deze techniek wordt gecombineerd met pair bonding, zouden theoretische snelheden tot 400 Mbps over de koperlijn mogelijk moeten worden.

Meer over internetverbindingen:

Snel en betrouwbaar internet met Javelin ICT

Kan uw zakelijke internetverbinding wel een upgrade gebruiken? De experts van Javelin ICT kijken graag met u mee wat de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie. Wij werken samen een groot aantal aanbieders van breedbandinternet en kunnen elke mogelijke aansluiting voor u realiseren en onderhouden. Ook specifieke wensen zoals een VPN tussen meerdere vestigingen of een back-up verbinding zijn voor ons geen enkel probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw wensen door te spreken.