De definitie van wearable technology, is technologie die is verwerkt in kleding of accessoires en die daarmee op het lichaam wordt gedragen. Bekende wearables zijn de ‘smart glass’ zoals Google Glass en de ‘smart watch’ die bijvoorbeeld gebruikt kan worden als fitnessaccessoire. Maar ook binnen de zakelijke markt kunnen wearables worden toegepast. Tijdens een recent onderzoek van The University of London zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat wearables een bijdrage kunnen leveren aan de productiviteit en tevredenheid van werknemers.

Slimme ICT automatisering

Tijdens het onderzoek werden 120 werknemers uitgerust met een wearable die de drager gedurende één maand informatie verschafte op één van drie gebieden. Zo kreeg een gedeelte van de participanten informatie over hun hersenactiviteit, een ander gedeelte kreeg informatie over hun zithouding en een derde groep kreeg informatie met betrekking tot de mate van fysieke activiteit. Deze informatie konden de werknemers vervolgens gebruiken om hun werkhouding aan te passen. Volgens The University of London bleek na afloop van het experiment dat de gemiddelde productiviteit met 8,5% was toegenomen en dat de gemiddelde tevredenheid van de werknemers met 3,5% was toegenomen sinds de inzet van wearables.

De toekomst van wearables op het werk

Verder is uit een recente enquête onder 300 IT-professionals uit het Verenigd Koninkrijk gebleken dat 29% van hen gebruik maakt van wearables op het werk. Redenen die werden gegeven om wearables in te zetten, zijn om werknemers op een efficiënte manier van informatie te voorzien, om het welzijn van werknemers te waarborgen en om de klanttevredenheid te verhogen. De belangrijkste reden die werd gegeven om nog geen gebruik te maken van wearables, is dat de ICT-infrastructuur van het bedrijf er nog niet klaar voor is.

Javelin ICT: innovatieve kantoorautomatisering

Bij Javelin ICT denken wij dat de mogelijke toepassingen van wearables eindeloos zijn. Zo zou de werkdag van uw werknemers in de toekomst efficiënter ingedeeld kunnen worden op basis van informatie die verkregen wordt met behulp van draagbare technologie. U bent welkom om met ons van gedachte te wisselen over innovatieve ICT automatisering binnen uw organisatie. Dit kan door contact met ons op te nemen via de website, of door te bellen naar 040- 850 3000