Voor de Monitor Jeugd en Media 2015 van Stichting Kennisnet, zijn 1.741 jongeren ondervraagd met betrekking tot hun mediagebruik. Hieruit blijkt dat jongeren tussen de 10 en 18 jaar dagelijks veel gebruik maken van digitale media zoals smartphones, laptops en tablets. Zij gebruiken deze media voornamelijk voor persoonlijke ontwikkeling, ontspanning en schoolwerk. Bij het mediagebruik van jongeren zijn verschillen te zien tussen jongeren van verschillende opleidingsniveaus en tussen jongens en meisjes. In dit nieuwsbericht zetten wij de belangrijkste bevinden van het onderzoek op een rij.

Moderne media voor betere schoolprestaties

Van de ondervraagde jongeren geeft 45 procent aan dat zij het internet gebruiken om zichzelf te overhoren, terwijl 39 procent van de jongeren via internet oefentoetsen raadpleegt om zich voor te bereiden op een proefwerk. Bovendien worden ook social media ingezet voor schooldoeleinden. Deze media worden gebruikt om samen te werken, om taken te verdelen en om bij elkaar na te gaan wat het huiswerk is. Jongeren van het vmbo blijken echter significant minder gebruik te maken van media voor schooldoeleinden dan jongeren die onderwijs volgen op havo- of vwo-niveau. Ook nemen vmbo-leerlingen meer media-gerelateerde gezondheidsrisico’s, zoals het gebruik van media in het verkeer, het luisteren van muziek op een te hoog volume en het aannemen van een verkeerde houding tijdens langdurig gebruik van een computer.

Afleiding door media

Media worden door jongeren ook actief gebruikt om afleiding te zoeken. Zo stuurt 46 procent van de ondervraagde jongeren weleens berichtjes tijdens de les, kijkt 28 procent weleens op social media zoals Facebook en Instagram en 10 procent maakt weleens stiekem een foto of filmpje tijdens de les. vwo-leerlingen laten zich vaker op school afleiden door media en bij meisjes komt dit gedrag vaker voor dan bij jongens. Stichting Kennisnet stelt dat niet alle jongeren verantwoordelijk met media weten om te gaan, terwijl dit wel belangrijk is omdat dit ten koste zou kunnen gaan van schoolprestaties. Slechts een derde van de ouders besteedt op dit moment actief aandacht aan mediaopvoeding, zoals het geven van commentaar op mediagebruik en het maken van afspraken met betrekking tot het gebruik van media.

Moderne ICT toepassingen van Javelin ICT

Wij schreven eerder al eens over het gebruik van smartphones in de klas en blijven de ICT-ontwikkelingen in het onderwijs op de voet volgen. Wij vinden dat ICT een belangrijk onderdeel van de samenleving is en werken elke dag aan innovatieve ICT-oplossingen. Benieuwd wat ICT voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met de professionals van Javelin ICT. Dit kan via het telefoonnummer 040- 850 3000 of via ons online contactformulier.