In het kader van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en uiteraard een hele berg goodwill, werd mij (Rick Reijans) gevraagd of ik vrijdag 15 maart 2013 een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven wilde begeleiden die zich hadden opgegeven voor NLdoet.

Voor de volledigheid: NLdoet is een concept waarvoor individuen en verenigingen zich kunnen opgeven om een stichting of goed doel naar keuze te helpen met allerlei klussen.

Het project waar ik ben gaan helpen betreft een opdracht bij het Dierenopvangcentrum De Doornakker (DOC) te Eindhoven. De Doornakker en de Dierenbescherming Brabant-Zuidoost zijn beiden al geruime tijd relaties van Javelin ICT, dus voor mij een bekende omgeving. Naast klussen als schilderwerk en schoonmaakwerk moest er ook de nodige netwerkbekabeling worden aangelegd. Dit, onder andere ten behoeve van een nieuwe aanbouw aan de westkant van het gebouw. Daarnaast wilden we het aantal netwerksegmenten minimaliseren om zo eventuele netwerk-problemen in de toekomst te voorkomen.

Tot mijn beschikking stond een 4-koppig studententeam. Fiona, werkzaam bij de Dierenbescherming en projectleider voor wat betreft NLdoet, was al bezig met het geven van een rondleiding aan het genoemde team. Zelf reed ik nog snel heen en weer naar kantoor om wat extra spullen op te halen die we eventueel nodig zouden hebben. Eenmaal aangekomen zocht ik het team op en na een korte voorstelronde gingen we direct aan het werk. Ter voorbereiding had ik uitgetekend waar de nieuwe bekabeling moest komen. Na het bestuderen van een hand-out en instructie bekeken we gezamenlijk waar de bekabeling precies moest worden aangelegd.

Vervolgens hebben we het team in tweeën verdeeld, waarna één team aan de noordkant van het pand is begonnen met kabels trekken en één team aan de zuidkant van start ging. De zelfredzaamheid van deze studenten viel meteen op. Na twee uurtjes, 150 meter kabel en een enkele vragen later, hadden we al bijna de helft van alle geplande werkzaamheden verzet. En dan te bedenken dat deze toppers de nacht van tevoren pas rond 4:00 uur in bed lagen. Om jaloers op te worden! Zeker als je beseft dat je een week later zelf 30 wordt ;-)

Netwerkapparatuur op maat

Na een aantal rondjes te hebben gelopen ter controle, ben ik zelf begonnen met het vervangen van verouderde netwerkapparatuur. Opvolgend heb ik de studenten geholpen met de laatste loodjes: voornamelijk stekkertjes knijpen op de aangelegde bekabeling en een aantal cosmetische klusjes. Het oog wil immers ook wat. Dit priegelwerk ging het team wederom zonder problemen af.

Zo rond 15:00 uur waren we nagenoeg klaar met hetgeen ik had voorbereid. En wat hebben studenten na een dag hard ploeteren? Juist, dorst! Helaas was ik niet meer in de gelegenheid om mijn team te voorzien van een krat geel goud, maar dit werd ruim gecompenseerd door de heerlijke koffie en jodenkoeken die ons werden voorgeschoteld door de medewerkers van Dierenopvangcentrum De Doornakker.

Al met al was het een productieve, maar bovenal erg leuke dag. Namens Javelin ICT Eindhoven wil ik de Dierenbescherming, stichting NLdoet, maar vooral Bas, Jasper, Michelle, Vincent en de medestudenten ontzettend bedanken voor alles. Jullie zijn toppers!

Rick Reijans
Javelin ICT