Doordat de ICT-systemen van zorgverleners vaak niet goed op elkaar aansluiten, kunnen apothekers en andere partijen zoals ziekenhuizen en huisartsen vaak niet gemakkelijk informatie met elkaar delen. 99% van de apothekers maakt zelfs nog gebruik van de ouderwetse fax voor het contact met andere zorgverleners. Ondervraagde apothekers geven aan dat dit tot communicatieproblemen kan leiden die zelfs gevaar op kunnen opleveren voor patiënten, bijvoorbeeld wanneer bepaalde medicijnen niet samengaan.

Onderzoek naar informatie-uitwisseling

De conclusie dat er nog veel schort aan de informatie-uitwisseling tussen apotheken en andere partijen binnen de gezondheidszorg wordt getrokken naar aanleiding van een onderzoek onder 140 apothekers. Uit dit onderzoek blijkt dat het vooral een probleem is dat de ICT-systemen van apothekers en andere partijen zoals doktoren, huisartsen en thuiszorgorganisaties onvoldoende op elkaar aansluiten. Hierdoor komt informatie die wordt ingevoerd in het ene systeem, vaak niet goed terecht in een ander systeem. De opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), het Landelijk Schakelpunt, moet hier een einde aan maken.

Oplossingen voor gebrekkige ICT-systemen

Het Landelijk Schakelpunt is een beveiligde online infrastructuur welke ervoor moet gaan zorgen dat zorgverleners digitaal goed met elkaar kunnen communiceren. 95% van de apothekers is inmiddels aangesloten op het Landelijk Schakelpunt, maar toch moet deze groep nog vaak vertrouwen op traditionele communicatiemiddelen voor contact met andere zorgverleners. Artsen en ziekenhuizen delen bijvoorbeeld zelden patiëntgegevens via het systeem, waardoor apothekers geen toegang hebben tot benodigde gegevens.

‘Geef patiënten ook toegang’

De ondervraagde apothekers geven aan dat het belangrijk is dat patiënten ook toegang krijgen tot digitale patiëntgegevens. Bij 40% van de apothekers is dit nu echter nog niet het geval. Dit kan voor problemen zorgen en bijvoorbeeld leiden tot medicatiefouten. Uit een eerder onderzoek onder apothekers is bijvoorbeeld gebleken dat 80% van de patiënten fouten ontdekte in het eigen dossier toen zij hier inzage in kregen. Zo kwamen sommige patiënten erachter dat er medicijnen op de lijst stonden die de patiënt helemaal niet meer slikte.

Wat kan Javelin ICT voor u doen

Net als bij zorgaanbieders is het voor veel organisaties belangrijk dat verschillende ICT-systemen goed op elkaar aansluiten en informatie-uitwisseling soepel verloopt. Javelin ICT kan uw organisatie hierbij helpen. Onze ICT-professionals kunnen uw systemen integreren en uw netwerk in topconditie houden. Maar, zoals u in het bovenstaande bericht heeft kunnen lezen, is er vaak ook een gedragsverandering nodig om moderne ICT-systemen optimaal te kunnen benutten. Als uw ICT-partner kunnen wij u hierover adviseren en u hierbij ondersteunen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!