In het verleden hebben wij al een aantal keer bericht over het energieverbruik van de Nederlandse- en de wereldwijde ICT-sector. Uit een laatste rapport met betrekking tot de Nederlandse ICT-sector, blijkt nu dat het stroomverbruik wat kan worden toegeschreven aan Informatie- en Communicatietechnologie gedurende de jaren 2008 tot en met 2013 stabiel is gebleven. Doordat het gebruik van ICT in deze periode juist sterk is toegenomen, is de verwachting dat er in de komende jaren een daling van het energieverbruik te zien zal zijn.

‘Stroomverbruik ICT zal dalen’

Volgens CE Delft, het milieuadviesbureau dat het rapport heeft opgesteld, zal het energieverbruik van de Nederlandse ICT-sector in de periode tot 2020 met 10- tot 20 procent dalen. Aan de ene kant zal er een toename in het stroomverbruik te zien zijn doordat steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn en doordat er meer vraag is naar diensten uit de cloud. Echter, doordat ICT-apparatuur steeds energiezuiniger wordt en datacenters in een hoog tempo verduurzamen, is de verwachting dat er per saldo een daling zal plaatsvinden.

Zuinige technologie

Een voorbeeld van nieuwe, zuinige technologie, is bijvoorbeeld een uitvinding van de Universiteit van Washington die het stroomverbruik van WiFi flink weet terug te schroeven. Doordat steeds meer apparaten via WiFi met het internet zijn verbonden, kan dit een significante invloed hebben op het gezamenlijke energieverbruik van ICT. Daarnaast adviseert CE Delft de Nederlandse overheid om enerzijds bedrijven te stimuleren om energiezuinige ICT-oplossingen te implementeren en anderzijds consumenten voorlichting te geven over maatregelen die hun energieverbruik terug zouden kunnen brengen. Tot slot adviseert CE Delft de ICT-sector om onderzoek te doen naar mogelijkheden voor de inzet van ICT om het energieverbruik in andere sectoren terug te brengen.

Javelin ICT: ICT-partner van de toekomst

De professionals van Javelin ICT zorgen ervoor dat zij constant op de hoogte blijven van de trends binnen de ICT-sector. Hierdoor kunnen zij u ook met betrekking tot duurzaamheid van ICT-oplossingen en stroomverbruik van ICT-apparatuur adviseren. Zo zorgen wij ervoor dat onze klanten voorbereid zijn op de toekomst. Benieuwd hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.