Met het einde van 2015 voor de deur, is het tijd om vooruit te blikken. Wat zijn bijvoorbeeld de trends op het gebied van ICT die de komende jaren zullen domineren? De analisten van Gartner zochten het uit. Gartner heeft specifiek onderzoek gedaan naar ICT-trends die een significante impact zullen hebben op de lange termijn planning van organisaties. De top-10 trends die Gartner heeft geïdentificeerd zullen naar alle waarschijnlijkheid tot aan het jaar 2020 invloed hebben op digitale kansen voor bedrijven, aldus het onderzoeksbureau.

Samenvloeiing van de fysieke en digitale wereld

Een aantal van de geïdentificeerde trends heeft te maken met het in elkaar overgaan van de digitale en de fysieke wereld. Zo zal ‘the device mesh’, wat staat voor de apparaten die gebruikt worden voor toegang tot- en het verzamelen van informatie, zich in de komende jaren waarschijnlijk significant uitbreiden. Dit komt mede door ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT) waarbij steeds meer apparaten met elkaar verbonden zijn. Volgens Gartner is het daarom belangrijk dat ‘de ontwikkelaars van de toekomst’ leren om hiermee om te gaan, zodat zij de gebruikservaring van software en apps zo vorm kunnen geven dat de fysieke en de digitale wereld naadloos in elkaar over zullen gaan. Daarnaast is de verwachting dat 3D printing de digitale wereld steeds vaker naar de fysieke wereld zal brengen. Nu steeds meer materialen geprint kunnen worden, is de verwachting dat 3D printing een rol gaat spelen in productieprocessen binnen verschillende sectoren, zoals de medische industrie en de automobielindustrie.

Smart machines

Doordat steeds meer apparaten met elkaar verbonden zijn, is er ook steeds meer informatie beschikbaar. Gartner noemt dit ‘Information of Everything’. Voor bedrijven zal het belangrijk worden om deze informatiestromen te combineren om hier vervolgens strategisch voordeel mee te behalen. Maar doordat er zoveel informatie beschikbaar is, is het niet langer haalbaar om deze informatie handmatig te verwerken. Daarom zal er gebruik gemaakt moeten worden van machine learning. Dit zijn hardware- en software systemen die ‘intelligent’ zijn en zichzelf constant verbeteren op basis van beschikbare informatie. Machine learning kan worden toegepast binnen een hele range aan autonome systemen, zoals bijvoorbeeld autonome voertuigen, virtuele persoonlijke assistenten (denk aan Apple’s Siri en Microsoft’s Cortana) en robots.

Het ICT-beheer van de toekomst

De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razendsnel. Niemand weet bijvoorbeeld hoe het ICT-beheer van de toekomst eruit gaat zien. Daarom doen de ICT-professionals van Javelin ICT er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Of u nu advies nodig heeft op het gebied van ICT, op zoek bent naar iemand die slimme ICT-oplossingen voor u kan implementeren of iemand die u op dagelijkse basis ondersteunt bij al uw ICT-vraagstukken, de ICT-professionals van Javelin ICT staan voor u klaar. U bereikt ons eenvoudig via onze website of door te bellen naar 040- 850 3000.