Eind 2014 is het verstandig om niet alleen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken en ons voor te gaan bereiden op wat er komen gaat. In dit artikel zullen we daarom een aantal ICT-trends op een rijtje zetten, waarbij ICT-experts aangeven dat deze trends waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in het aankomende jaar. Niet geheel verrassend, is de verwachting dat de opmars van Cloud Computing doorzet, dat er oplossingen gezocht moeten worden voor ‘Bring Your Own Device’ (BYOD) en dat ‘Internet of Things’ (IoT) voor nieuwe uitdagingen gaat zorgen.

De opmars van Cloud Computing

In 2014 is het aantal bedrijven en organisaties dat gebruik maakt van publieke cloudapplicaties met 26% gestegen. Inmiddels maken vier op de tien Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruik van cloudsoftware als Office 365 en Microsoft Exchange. De verwachting is, dat dit percentage in 2015 alleen nog maar groter zal worden. Hierbij zullen bedrijven steeds vaker kiezen voor hybride oplossingen, waarbij een gedeelte van de gebruikte applicaties in de publieke cloud zal staan en een gedeelte in een private cloudomgeving. Er zal vraag zijn naar ICT-dienstverleners die ervoor kunnen zorgen dat deze complexe cloudoplossingen gerealiseerd worden.

Bring Your Own Device en Shadow IT

2015 zal daarnaast het jaar worden waarin vooral de wat grotere bedrijven na zullen moeten gaan denken over hoe hun medewerkers gebruik willen maken van ICT. Aangezien werknemers steeds vaker gebruik maken van persoonlijke apparatuur voor zakelijke doeleinden, is het belangrijk om dit gebruik te stroomlijnen. Wanneer bedrijven hier niet goed over nadenken, zullen werknemers zelf op zoek gaan naar mogelijkheden om met hun persoonlijke devices bedrijfsdata en bedrijfsapplicaties te kunnen raadplegen. Dit wordt ook wel ‘Shadow IT’ genoemd. Een nadeel van Shadow IT is, dat dit ervoor zorgt dat medewerkers die helemaal niet gespecialiseerd zijn in ICT, zich nu bezig gaan houden met ICT-oplossingen, wat weer leidt tot inefficiëntie op de werkvloer.

Internet of Things in 2015

Tot slot is de verwachting dat 2015 het jaar gaat worden van Internet of Things. Dit betekent dat steeds meer alledaagse apparatuur verbonden zal worden met het internet. Al deze apparatuur zal data genereren en daarbij netwerkcapaciteit en opslagcapaciteit gebruiken. Bedrijven en organisaties zullen moeten gaan beslissen hoe zij Internet of Things gaan ondersteunen. Hierbij zal nagedacht moeten worden over de manier waarop met alle gegenereerde data omgegaan wordt, hoe er genoeg capaciteit op het bedrijfsnetwerk gegarandeerd kan worden en waar alle data opgeslagen zal worden.

Javelin ICT: uw kennis in ICT

Javelin ICT houdt zich dagelijks met deze én andere vraagstukken bezig, zodat u dit niet hoeft te doen. Doordat wij uw kennis in ICT zijn, kunnen wij u volledig ontzorgen op het gebied van ICT. Wij nemen bijvoorbeeld graag uw ICT-beheer uit handen en denken met liefde met u mee over complexe en minder complexe ICT-vraagstukken. Kennis maken met ons en onze werkwijze? Dat kan via het contactformulier op onze website of op het telefoonnummer 040 – 850 3000.