Ondanks een groot tekort aan ICT’ers, krijgen scholieren op de middelbare school maar weinig les in informatica. Er is namelijk een tekort aan ICT-leraren en de huidige ICT-leraren kunnen de ontwikkelingen vaak niet bijbenen. Terwijl leerlingen les zouden moeten krijgen in programmeren en algoritmes, focussen de lesprogramma’s op dit moment vaak op veilig internetgedrag en de mogelijkheden van computers. Om het tekort aan ICT-kennis terug te dringen beginnen sommige scholen een samenwerking met een ICT-bedrijf.

‘Meer les in ICT nodig’

Bedrijven in de ICT-sector zitten te springen om personeel met de juiste kwalificaties. Maar volgens hen kan het onderwijs niet voldoen aan de vraag naar goedgeschoolde ICT’ers. Om hier verandering in te brengen starten sommige scholen een samenwerking met ICT-bedrijven. Deze bedrijven ondersteunen de scholen bij ICT-onderwijs en komen soms zelfs langs om les te geven. Volgens Kennisnet gaat dit zelfs zo ver dat slechts 1 op de 3 middelbare scholen nog zelfstandig ICT-onderwijs aanbiedt.

Tekort aan ICT-leraren

Volgens de vakvereniging van ICT-docenten zijn er in heel Nederland nog maar 335 ICT-docenten actief. Een van de oorzaken hiervan, is dat de opleiding voor ICT-docenten sinds het jaar 2000 niet meer bestaat. Een zorgelijke ontwikkeling, aangezien het essentieel is om jongeren zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met ICT. Want alleen op deze manier is het mogelijk om scholieren bewust te laten kiezen voor een ICT-vervolgopleiding. De vakvereniging voor ICT-docenten is daarom bezig met het ontwikkelen van een cursus waarmee docenten zich kunnen bekwamen in ICT-onderwijs.

Meer over onderwijs en ICT:

Houd uw ICT-kennis up to date met Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner haalt u waardevolle ICT-kennis in huis, zonder dat u hiervoor personeel hoeft aan te nemen. Onze medewerkers kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen op het gebied van ICT-beheer, cloud computing en VoIP-telefonie. Bij elke ICT-oplossing denken zij na wat de waarde is voor uw organisatie en hoe deze uw bedrijfsvoering optimaal kan ondersteunen. Benieuwd hoe wij ICT in kunnen zetten om uw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!