Voor veel bedrijven is de ICT infrastructuur een rode draad door de organisatie geworden die onmisbaar is. Om die reden steken bedrijven tijd en geld in de beveiliging en stabiliteit van het systeem, maar dit is niet de enige noodzakelijke insteek. Bedrijven moeten namelijk ten alle tijden een noodplan klaar hebben voor het moment dat het tóch fout gaat. Zelfs als organisaties een robuuste ICT infrastructuur hebben neergezet kan er, vaak door menselijke fouten, alsnog een hele hoop misgaan.

ICT noodplan voorkomt dure ‘downtime’

In het geval van een incident waarbij de ICT infrastructuur wegvalt kan er niet alleen dataverlies optreden, ook productiviteitsverlies is een groot probleem. Medewerkers die niet verder kunnen met hun werk door ICT problemen zorgen voor hoge kosten en veel verloren efficiëntie. Om die redenen is het hebben van een noodplan dus essentieel. Dit plan moet niet alleen bestaan uit een systeem dat zorgt voor regelmatige backups, ook met het systeem de mogelijkheid hebben om snel te zorgen voor een complete recovery van software en systemen. Op die manier kunnen medewerkers weer zo snel mogelijk aan de slag. Op de snelheid en betrouwbaarheid van dergelijke systemen is afgelopen tijd sterke ontwikkeling doorgemaakt.

81% van de bedrijven heeft geen ICT noodplan

Ondanks de afhankelijkheid van veel bedrijven van hun ICT infrastructuur, blijkt dat 81% van het bedrijfsleven niet een dergelijk noodplan heeft liggen. Het is aan te raden voor bedrijven om alsnog een dergelijke noodprocedure te ontwikkelen en deze bovendien met regelmaat aan testen te onderwerpen. Alleen zo kan er gegarandeerd worden dat de ICT infrastructuur resistent is voor menselijk falen.

Bent u benieuwd hoe goed uw ICT infrastructuur ‘ramp-proof’ is? Javelin ICT ondersteund u graag met de beantwoording van dit soort vragen, neem dus gerust contact op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!