Chipmaker Intel heeft onderzoek gedaan onder 2.000 ICT-managers en vroeg hen hoe zij de cloud gebruiken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de ICT-managers worstelt met het veilig werken in de cloud. Zij wijten dit vooral aan shadow-IT en een gebrek aan kennis van ICT-beveiliging binnen de eigen organisatie. Hierdoor gaat de implementatie van clouddiensten binnen veel organisaties langzamer dan mogelijk zou zijn. Veel ICT-managers trappen bewust op de rem en houden bepaalde applicaties en data binnen hun eigen datacenter.

Shadow-IT zorgenkindje

Vooral shadow-IT is een zorgenkindje binnen veel organisaties die volledig of deels zijn overgestapt op de cloud. Dankzij de cloud is het voor afdelingen immers kinderlijk eenvoudig geworden om applicaties in te zetten zonder tussenkomst van de ICT-afdeling. Hierdoor verliest de ICT-afdeling vaak het overzicht. Het resultaat is dat malafide software bijvoorbeeld ongemerkt de organisatie binnen kan dringen. Zo heeft 52% van de ondervraagden inmiddels te maken gehad met malware die afkomstig was van software as a service (SaaS) toepassingen uit de publieke cloud.

ICT-beveiliging in de cloud

Voor een optimaal beveiligingsniveau op het moment dat er in de cloud wordt gewerkt, is het belangrijk dat er wordt gekozen voor een integrale beveiligingsaanpak die inzicht geeft in alle clouddiensten die op dat moment worden gebruikt. Het maakt hierbij niet uit of het om een publieke, private of hybride cloud gaat, kwaadwillenden zoeken immers naar kwetsbaarheden en kijken hierbij niet naar het soort ICT-infrastructuur. Nieuwe technologieen zoals Cloud Acces Security Brokers (CASB’s) kunnen hierbij helpen. Deze applicaties zorgen ervoor dat netwerkverkeer tussen de lokale infrastructuur en de cloud infrastructuur voldoet aan de veiligheidsnormen die door de organisatie gesteld worden.

Meer over cloud computing:

Optimaal beveiligd met Javelin ICT

Wilt u de overstap naar de cloud maken of werkt u al (gedeeltelijk in de cloud), maar heeft u het gevoel dat u niet optimaal beveiligd bent? Dan kunnen de experts van Javelin ICT u helpen met het perfectioneren van uw ICT-beveiliging. Wij kunnen u adviseren, oplossingen zoals Cloud Acces Security Brokers voor u implementeren en kunnen uw netwerk zelfs actief monitoren. Informeer vandaag nog vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw organisatie.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!