Uit een wereldwijd onderzoek onder 1490 IT-beslissers die werken bij bedrijven met meer dan 250 werknemers, blijkt dat 49% van hen draadloze netwerken in de top-2 van zwakste schakels binnen de ICT-infrastructuur plaatst, als het om veiligheid gaat. Zo blijkt onder andere dat bij meer dan een derde van de organisaties gebruik wordt gemaakt van draadloze netwerken waarbij geen enkele vorm van authenticatie wordt toegepast. Op de tweede plaats volgt het reguliere netwerk (29%) met daarna databases (25%), applicaties (17 %) en opslag (11%).

Beveiliging draadloos netwerk vaak onvoldoende

Naast het gebrek aan authenticatie wat door 37% van de respondenten wordt aangedragen, ontbeert het draadloze netwerken vaak ook aan functionaliteiten met betrekking tot firewalling (29%) en anti-virus (39%). Daarnaast denken de onderzoekers dat het in de toekomst steeds belangrijker wordt om draadloze netwerken te beveiligen met behulp van een Intrusion Prevention System, URL-filtering en een controlemogelijkheid met betrekking tot de applicaties die gebruik mogen maken van het betreffende netwerk. Door 23% van de ondervraagde IT-beslissers worden deze maatregelen als prioriteit bestempeld.

Risico’s van een slecht beveiligd draadloos netwerk

Deelnemers aan het onderzoek werd tevens gevraagd wat zij zien als de voornaamste risico’s van een slecht beveiligd draadloos netwerk. Op de eerste plaats staat hier het verlies van gevoelige bedrijfsinformatie of klantgegevens (48%). Daarnaast vreest men bedrijfsspionage (22%), gevolgd door non-compliancy (13%), down-time (9%) en reputatieschade (9%). Management van het draadloos netwerk wordt steeds minder vaak vanaf de eigen locatie geregeld. De trend is hierbij cloud-based management, waarbij slechts 12% van de respondenten het management van het draadloos netwerk niet aan de cloud durft toe te vertrouwen.

Managed WiFi van Javelin ICT

Managed WifFi is dé draadloos netwerk oplossing voor bedrijven. Hierbij wordt een uitstekend beveiligd draadloos netwerk bij u op locatie aangelegd, waarbij een optimale dekking gegarandeerd wordt. Doordat gebruik wordt gemaakt van Managed Firewall technologie van Juniper weet u zeker dat onbevoegden geen toegang zullen krijgen tot uw bedrijfsnetwerk. Benieuwd hoe Managed WiFi uw organisatie naar een hoger plan kan tillen? U kunt de experts van Javelin ICT bereiken via het online contactformulier of op telefoonnummer 040- 850 3000.