Begin 2010 is er bij het Erasmus MC een nieuwe ICT infrastructuur geïmplementeerd. Dit veroorzaakte vrijwel meteen problemen, bijvoorbeeld op het gebied van de financiële administratie. Pas in de loop van 2012 zijn de ICT problemen definitief opgelost. Ernst & Young heeft het ziekenhuis vorig jaar reeds gewaarschuwd dat de problemen frauderisico’s met zich mee zouden kunnen brengen. Het Erasmus MC stelde echter dat deze conclusie toentertijd gebaseerd was op oude onderzoeksrapporten.

Het falen van de samenwerking tussen diverse ICT systemen heeft geleid tot opzienbarende uitwerkingen. Zo was bijvoorbeeld onduidelijk welke facturen er wel en niet betaald waren. Als gevolg hiervan ontving Elisa Carter, voormalig bestuurder van het Erasmus MC, tot haar grote verbazing alle orders van de afdeling huisvesting in haar e-mail. In totaal zou ze nog voor 330 miljoen euro moeten tekenen!

Vriendjespolitiek mogelijk door falende ICT-infrastructuur

Accountants die werken voor het Erasmus MC waren bang dat de financiële wanorde zou leiden tot het dalen van de waarde van de organisatie. Dit, aangezien het falende ICT systemen mogelijk ‘vriendjespolitiek’ in de hand werkt. Om die reden zouden de accountants het ziekenhuis hebben verzocht om de persoonlijke banden tussen ziekenhuismedewerkers en aannemers te onderzoeken.

Bent u benieuwd of uw ICT-beheer wel op orde is? Neem contact met ons op en vraag naar een vrijblijvende Quick Scan van de ICT infrastructuur van uw organisatie.