Op het gebied van ICT-beveiliging is er genoeg te doen geweest in 2016. Zo was er een grote toename is het aantal besmettingen met ransomware, waren er verschillende grote datalekken en werden er cyberaanvallen uitgevoerd op overheden en bedrijven. IT-security wordt daarom steeds belangrijker, zeker nu steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn en een groot deel van onze gegevens zijn opgeslagen in de cloud. De verwachting is daarom dat beveiliging in 2017 en hot topic wordt en daarom zetten wij de belangrijkste trends alvast voor u op een rij.

1) Beveiliging van smartphones

Nu bijna iedereen een smartphone heeft die continu is verbonden met het internet, richten cybercriminelen zich steeds vaker op deze apparaten. De verwachting is dan ook dat er in 2017 meer cyberaanvallen uitgevoerd zullen worden met behulp van besmette telefoons. In China vond er in dit jaar al een aanval op een website plaats waarbij 650.000 smartphones werden gebruikt die waren besmet met malware die afkomstig was uit malafide advertenties. De verwachting is dat fabrikanten van smartphones alle zeilen bij moeten zetten om hun besturingssystemen sneller te kunnen patchen.

2) Cyberaanvallen op belangrijke infrastructuur

Doordat installaties zoals bruggen, stoplichten, elektriciteitscentrales en andere apparatuur tegenwoordig vaak met het internet zijn verbonden, richten hackers zich steeds vaker op dit soort kritische punten. In de Verenigde Staten werden de elektronische systemen van 15 banken dit jaar bijvoorbeeld 249 uur platgelegd in zes weken tijd. Volgens de directeur van Fox-IT heeft Nederland zich nog onvoldoende voorbereid op mogelijke cyberaanvallen. In 2017 moet hier verandering in komen.

3) ICT-beveiliging in de zorg

Bij zorginstellingen vinden relatief vaak datalekken plaats. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens komt dit omdat er binnen deze sector onvoldoende bewustzijn is van de voorzorgsmaatregelen die genomen dienen te worden om datalekken te voorkomen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, aangezien deze instelling vaak werken met allerlei privacygevoelige informatie. Daarnaast wordt ook medische apparatuur steeds vaker verbonden met het internet en moeten deze apparaten regelmatig geüpdatet worden om ze veilig te houden. Door het risico op datalekken en door de toename in het aantal apparaten wat verbonden is met het internet is de zorgsector daarom zowel gevoelig voor cyberaanvallen als voor afpersing naar aanleiding van datalekken. In 2017 is de verwachting dat de zorgsector daarom speciale aandacht voor ICT-beveiliging zal hebben.

4) De beveiliging van Internet of Things

Zoals eerder in dit artikel besproken is er in de afgelopen jaren een enorme toename geweest in het aantal apparaten dat met het internet verbonden is. De verwachting is dat dit in de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen. Dit betekent ook dat dit soort apparaten steeds interessanter worden voor cybercriminelen. Zo kunnen de apparaten gehackt worden en kan hun rekenkracht zo gebruikt worden voor het platleggen van netwerken. Daarnaast zijn apparaten met een zwakke beveiliging een gemakkelijk toegangspunt om zo een netwerk binnen te dringen en gevoelige informatie te stelen. In 2017 zullen bedrijven van ‘slimme apparaten’ daarom goed na moeten denken over de beveiliging van hun apparatuur.

Veilig ondernemen met Javelin ICT

Als onderneming wilt u optimaal profiteren van de voordelen die moderne ICT u kan bieden, maar u wilt dit natuurlijk wel veilig doen. Als uw ICT-partner kan Javelin ICT u hierbij helpen. Onze ICT-experts zijn op de hoogte van de laatste trends op het gebied van ICT-beveiliging en kunnen u adviseren, ICT-oplossingen voor u implementeren en ICT-oplossingen onderhouden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!