Recent zijn er cijfers naar buiten gekomen met betrekking tot de ICT-kosten die ziekenhuizen maken. Hieruit blijkt dat ICT een steeds groter wordende kostenpost is voor de diverse Nederlandse ziekenhuizen. In drie jaar tijd is de kostenpost gestegen van 4,5 procent van de omzet naar 5,3 procent van de omzet. Onder ander hierdoor krijgen ziekenhuizen steeds meer aandacht voor ICT en wordt er bijvoorbeeld ook steeds vaker een langetermijnbeleid op dit gebied gevoerd wat meerdere jaren beslaat.

Software en ICT-personeel belangrijkste kostenposten

De ICT-kosten van ziekenhuizen bestaan voornamelijk uit kosten voor software (40 procent) en kosten voor ICT-personeel (34 procent). Softwaresystemen zoals het elektronisch pati├źntendossier en ziekenhuisinformatiesysteem nemen binnen veel ziekenhuizen een belangrijke plaats in en worden bovendien continu doorontwikkeld. Onderzoeksbureau M&I/Partners verwacht dat de ICT-kosten in de komende jaren nog verder toe zullen nemen, aangezien steeds meer processen gedigitaliseerd zullen worden.

De toekomst van ICT binnen ziekenhuizen

Omdat het ernaar uitziet dat de kosten voor ICT binnen ziekenhuizen voorlopig door zullen stijgen, is het belangrijk dat ziekenhuizen hier grip op krijgen en houden. De onderzoekers raden de ziekenhuizen dan ook aan om meer oog te hebben voor IT-Control en minutieus bij te houden welke software er wordt gebruikt en hoe het zit met de bijbehorende licenties. In de toekomst zullen steeds meer processen gedigitaliseerd worden en zal een groot gedeelte van de ziekenhuizen bijvoorbeeld zaken als een online intake, online afsprakenmodule, webspreekuur en online inzage van medische dossiers gaan faciliteren.

Meer over ICT in de zorg:

Loop voorop met Javelin ICT

Bij Javelin ICT zetten wij ons dagelijks in om state of the art ICT-oplossingen te realiseren voor onze klanten. Dit doen wij voor vele bedrijven uit diverse sectoren, waaronder de zorg en het onderwijs. Het uitgangspunt van onze ICT-oplossingen is altijd dat ICT uw corebusiness optimaal moet ondersteunen. Benieuwd hoe wij dat doen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.