Uit onderzoek door onderzoeksbureau Vanson Bourne onder 10.000 ict-bedrijven uit 33 landen, blijkt dat Nederlandse organisaties koplopers zijn als het gaat om de adoptie van hybride cloudomgevingen. Waar wereldwijd 25% van de ondervraagde bedrijven gebruik maakt van een combinatie van de private- en public cloud, ligt dit aandeel onder Nederlandse bedrijven op 36%. Een hybride cloudomgeving combineert het veiligheidsaspect van de private cloud met de flexbiliteit van de public cloud.

De combinatie van de public- en private cloud

De hybride cloud combineert aspecten uit de public cloud en private cloud. Bij dit model is bijvoorbeeld bepaalde (gevoelige) data opgeslagen in een private cloud omgeving, terwijl de overige data beschikbaar is via publieke cloudinfrastructuur. De hybride cloud wordt vervolgens zo opgezet dat de public- en private cloud naadloos met elkaar kunnen communiceren. Voorbeelden van data en applicaties waarvan organisaties aangeven dat zij deze liever binnen een private cloudomgeving houden, zijn bijvoorbeeld de personeelsadministratie, financiële planning en systemen voor enterprise resource planning (ERP).

Flexibiliteit én veiligheid met een hybride cloud

Door dit soort gevoelige informatie ‘binnenshuis’ te houden, kunnen organisaties zelf bepalen hoe de data beveiligd wordt en ervoor zorgen dat zij blijven voldoen aan compliancy richtlijnen die voor hun branche gelden. Aan de andere kant kunnen minder bedrijfskritische applicaties worden ondergebracht in de public cloud waarbij wordt geprofiteerd van de flexibiliteit en schaalbaarheid die dit met zich meebrengt. Een voorbeeld van een hybride cloudoplossing is het draaien van bedrijfsapplicaties in de private cloud, terwijl daarnaast gebruik wordt gemaakt van Office 365 in de public cloud. Dit, terwijl gebruikers op allebei de omgevingen kunnen inloggen met hetzelfde account.

Javelin ICT: uw kennis in cloud computing

Bij Javelin ICT adviseren wij dagelijks MKB-organisaties met betrekking tot cloud computing. Private-, public- of hybride cloud, wij gaan altijd uit van de omgeving die het best aansluit bij uw wensen, eisen en de mogelijkheden. Naast advies op het gebied van cloud computing, kunnen wij de migratie naar de cloud voor u verzorgen én uw cloudomgeving monitoren en onderhouden. Neem contact met ons op over de mogelijkheden van de cloud voor uw organisatie, dit kan via ons contactformulier of op telefoonnummer 040 – 850 3000.