De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) is een onderzoek gestart naar het update-beleid van providers en de fabrikanten van smartphones. De reden voor dit onderzoek is dat er steeds vaker berichten naar buiten komen over kwetsbaarheden in het besturingssysteem van smartphones. Dankzij deze kwetsbaarheden kunnen smartphones gehackt worden en kunnen kwaadwillenden grote hoeveelheden privacygevoelige informatie buitmaken. In Nederland rapporteerde de Consumentenbond al eens dat Android telefoons vaak geen updates krijgen.

Providers en fabrikanten worden om informatie verzocht

De FCC verzoekt fabrikanten zoals Apple, Google en Blackberry en providers zoals AT&T en Verizon in een brief om informatie met betrekking tot hun update-beleid. De toezichthouder hoopt zo meer informatie te verkrijgen over de factoren die van invloed zijn op het wel of niet patchen van bepaalde kwetsbaarheden in de besturingssystemen van smartphones. Met deze informatie hoopt de toezichthouder meer inzicht te krijgen in de beveiliging van smartphones, om deze uiteindelijk te kunnen verbeteren. De FCC stelt dat dit hard nodig is en geeft als voorbeeld de Stagefright-kwetsbaarheid in Android, die naar schatting een miljard smartphones kwetsbaar heeft gemaakt voor hackers.

De Consumentenbond is ‘not amused’

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek eerder dat van alle nieuwe Android smartphones die zij in twee jaar tijd testten, slechts 16% over de laatste versie van het besturingssysteem beschikte. Daarbovenop bleek dat fabrikanten vaak geen informatie verschaffen met betrekking tot de periode waarin zij bepaalde toestellen van updates zullen blijven voorzien en geeft geen enkele smartphone fabrikant de garantie dat een bepaald toestel updates zal krijgen. Hierdoor is het volgens de Consumentenbond onnodig lastig voor consumenten om een weloverwogen beslissing te maken voor de aanschaf van een veilige smartphone.

UW ICT beveiligen met Javelin ICT

De ICT-professionals van Javelin ICT kunnen u helpen om op een veilige manier gebruik te maken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Informatie- en Communicatietechnologie, ook op het gebied van mobiele telefonie. Zo kunnen wij samen met u kijken naar veilige toestellen die geschikt zijn voor professionele doeleinden. Maar ook zaken als uw netwerk, computersystemen en cloudomgeving kunnen wij op een veilige manier voor u inrichten. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!