DAF Trucks is net als wij gevestigd in Eindhoven en daarom vinden we het extra leuk om te lezen dat juist dit bedrijf volop profiteert van innovatieve ICT-oplossingen. De vrachtwagenbouwer gebruikt bijvoorbeeld ICT-systemen die toezien op de productieplanning, volautomatische spuitrobots en een innovatieve 3D-configurator waarmee klanten zelfstandig online hun nieuwe vrachtwagen samen kunnen stellen. Daarnaast worden de vrachtwagens zelf ook steeds ‘slimmer’, waardoor iedere nieuwe vrachtwagen tegenwoordig tientallen ICT-oplossingen aan boord heeft. DAF Trucks is daarmee een schoolvoorbeeld van een modern bedrijf dat volop bezig is met digitalisering.

Meer vrachtwagens per dag geproduceerd dankzij ICT

De corebusiness van DAF Trucks is het produceren van vrachtwagens. Tegenwoordig rollen er per dag maar liefst 216 nieuwe vrachtwagens uit de fabriek in Eindhoven en 38 uit een fabriek in het Verenigd Koninkrijk en daar speelt ICT een zeer belangrijke rol bij. Zo is de productieplanning volledig geautomatiseerd, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat alle benodigde onderdelen precies op het juiste moment aangeleverd worden. Per vrachtwagen wordt daarnaast precies bijgehouden welke onderdelen uit welke batch in de truck zijn verwerkt en ook al het gereedschap staat in verbinding met het ICT-systeem voor productiemanagement. Hierdoor kunnen productiefouten altijd herleid worden, zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Doordat de vrachtwagens van DAF in vele verschillende configuraties te bestellen zijn, kan een groot deel van de werkzaamheden niet gestandaardiseerd worden. De werkzaamheden die wel geautomatiseerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het spuiten van de cabines, worden in de fabrieken van DAF door volautomatische robots uitgevoerd. Een knap staaltje techniek.

ICT in de vrachtwagens zelf

Niet alleen in de fabrieken van DAF wordt van ICT geprofiteerd. Er worden namelijk ook steeds meer ICT-oplossingen in de vrachtwagens zelf ingebouwd. Het systeem waar klanten het meest van profiteren is DAF Connect, een open standaard welke naadloos integreert met systemen van andere leveranciers zoals bijvoorbeeld een vlootmanagementsysteem. Dankzij DAF Connect hebben transporteurs op ieder moment toegang belangrijke data zoals de locatie van het voertuig, gereden routes en de technische staat van de vrachtwagen. Deze data kan vervolgens worden ingezet om logistieke processen te verbeteren.

Het belang van data voor DAF

De integratie van diverse computersystemen in de vrachtwagens biedt DAF ook zelf de nodige mogelijkheden op het gebied van data-analyse. Doordat de laatste modellen van DAF zijn uitgerust met diverse sensoren, verzamelen deze vrachtwagens continu informatie zoals het brandstofverbruik van de betreffende vrachtwagen en eventuele mankementen. Deze informatie wordt vervolgens weer ingezet bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Hierdoor is DAF altijd ingespeeld op de laatste ontwikkelingen.

Toekomstige innovaties

Het is dan ook niet verwonderlijk dat DAF alweer volop bezig is met de toekomst. Belangrijke onderdelen van deze toekomst zijn autonoom rijdende vrachtwagens en vrachtwagens met een elektrische of hybride aandrijving. Op dit moment is het bedrijf al bezig met tests waarbij DAF-vrachtwagens zelfstandig in colonne kunnen rijden en zijn de eerste volledig elektrische DAF-modellen gepresenteerd.

Meer over ICT en innovatie:

Ook maximaal profiteren van ICT?

Een bedrijf als DAF haalt veel voordeel uit moderne ICT-oplossingen. Het is goed om te beseffen dat dit niet alleen is weggelegd voor grote bedrijven. Als ICT-partner voor het MKB houden wij ons dagelijks bezig met het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van state of the art ICT-oplossingen. Het uitgangspunt is hierbij altijd dat een door ons gerealiseerde ICT-oplossing de corebusiness van uw bedrijf optimaal moet ondersteunen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vooral een vrijblijvend contact met ons op..