Het belang van digitalisering is gedurende de coronacrisis erg duidelijk geworden. Zowel voor de Nederlandse economie, als voor het uitvoeren van publieke taken is het gebruik van digitale processen nog nooit zo belangrijk geweest. MKB’ers vinden digitalisering vandaag de dag dan ook eerder een kans dan een bedreiging. Dit blijkt uit de nieuwste ‘Flitspeiling digitalisering MKB’, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid. Het onderzoek geeft inzicht in de houding van MKB’ers ten aanzien van nieuwe digitale technologieën en over de belemmeringen die zij ten aanzien hiervan ervaren.

De Flitspeiling is begin dit jaar al gehouden, maar vanwege het uitstel van de conferentie ‘Nederland Digitaal’ door de coronacrisis en vanwege de grote impact op de digitalisering sindsdien, is de peiling nogmaals gedaan. De nieuwe editie van de conferentie ‘Nederland Digitaal’ zal overigens in februari 2021 plaatsvinden. Hierin staan het benutten van zowel maatschappelijke als economische kansen van digitalisering en aandacht voor onder andere veiligheid centraal.

Toepassing digitalisering

Uit de Flitspeiling blijkt dat sinds de komst van het coronavirus meer dan de helft van de MKB’ers afgelopen maanden heeft thuisgewerkt, waarbij de helft meer video calls dan normaal heeft gehouden. Tijdens het thuiswerken, wat als zeer positief werd ervaren, werd met name aandacht besteedt aan de efficiëntie van werken. Een derde van de MKB’ers ervaart door de coronacrisis zelfs een voordeel om hun organisatie te digitaliseren. De ondernemers passen digitalisering nu vooral toe om data op te slaan en interne processen te optimaliseren.

Veiligheid gegevens

MKB’ers vinden de veiligheid van hun gegevens een van de grootste nadelen van digitalisering, blijkt uit de peiling. Sinds de coronacrisis neemt de cybercriminaliteit fors toe en daar zijn ondernemers zich erg van bewust. De MKB-bedrijven geven aan dat ze ondersteuning en kennis nodig hebben om de digitalisering van hun onderneming te kunnen realiseren. 19% van de ondervraagden geeft aan dit een rol voor de overheid te vinden. Hier zal dan ook tijdens de conferentie ‘Nederland Digitaal’ extra aandacht aan worden besteed.

Digitaliseren met behulp van Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner bent u met uw organisatie binnen no-time gedigitaliseerd. Onze ICT-professionals hebben een uitgebreide kennis over digitalisering en adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo haalt u het beste uit de digitalisering van uw onderneming. Neem gerust contact met ons op via het online contactformulier of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.