Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Unie (EU), moet Europa investeren in connectiviteit. Een sterk digitaal netwerk is immers goed voor de maatschappij en de economie. Daarom is de EU voornemens om ervoor te zorgen dat al haar inwoners in het jaar 2025 toegang hebben tot een snelle internetverbinding. Onderdeel van dit plan is gratis WiFi in Europese steden en supersnel internet via 5G in tenminste één stad per lidstaat. Daarnaast moeten alle Europese huishoudens tegen deze tijd beschikken over een internetverbinding van minimaal 100 Mbps.

De impact van de Europese plannen

Voor het aanbieden van gratis WiFi in Europese steden heeft de EU op dit moment 120 miljoen euro uitgetrokken. Om alle projecten te kunnen realiseren is echter een bedrag van 500 miljard euro benodigd, dit geld komt vooral van private investeerders. De verwachting is dat 100 miljoen scholieren en studenten, 70 miljoen arbeiders en bijvoorbeeld 2 miljoen doktoren vanuit de hele EU zullen profiteren van snel internet. Dit komt de economie ten goede en zal de werkloosheid terugdringen. Zo stelt Juncker dat er dankzij de plannen minstens 1.3 miljoen nieuwe banen gecreëerd zullen worden binnen een tijdspanne van tien jaar.

Wat verandert er voor Nederland?

Voor Nederland zal er waarschijnlijk niet veel veranderen naar aanleiding van de Europese plannen. Zo hebben Ziggo en KPN in een groot gedeelte van Nederland kabels liggen waarmee de minimale snelheid van 100 Mbps ruimschoots wordt overtroffen. Bij KPN ligt er echter vaak glasvezel, maar verloopt het laatste stuk van de verbinding over een veel langzamere koperkabel. De provider werkt er hard aan om deze oude verbindingen te upgraden om zo de internetsnelheid te verhogen.

Meer over internet

WiFi-oplossingen van Javelin ICT

Javelin ICT is een betrouwbare ICT-partner voor vele MKB’ers. Wij begrijpen dat een adequate internetverbinding onmisbaar is binnen een moderne onderneming en hebben onze ICT-dienstverlening hierop afgestemd. Zo kunnen wij uw netwerk proactief beheren zodat het altijd in topconditie verkeert en kunnen wij uw bedrijfspand bijvoorbeeld voorzien van Managed WiFi. Op deze manier garandeert u dat uw werknemers op ieder moment productief kunnen zijn en bijvoorbeeld optimaal kunnen profiteren van voorzieningen als online werkplekken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met één van onze ICT-specialisten!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!