Volgens onderzoek dat is uitgevoerd door de universiteiten van Bath en Exeter (UK) kan internet wel 100 keer sneller worden als men gebruikt gaat maken van het materiaal grafeen.

De Nederlandse natuurkundige Andre Geim deed al in 2010 onderzoek naar dit materiaal. Hiervoor werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Europese Commissie heeft eerder dit jaar van 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor verder onderzoek naar grafeen.

Wat is grafeen

Grafeen is een enkel-laags vlak van koolstofatomen dat kan worden voorgesteld als kippengaas met een dikte van slechts 1 atoom. Grafeen geleidt beter elektriciteit dan koper en is wel tot driehonderd keer zo sterk.

Toepassing van grafeen in de ICT

Doordat grafeen geweldige geleidende eigenschappen heeft, liggen tal van toepassingen in de ICT voor de hand. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing bij het versturen van het internet-signaal. Vandaag de dag wordt internet-data namelijk vooral getransporteerd via glasvezel. Op knooppunten van het glasvezelnetwerk zijn optische schakelaars gemonteerd, welke een vertraging van het signaal opleveren van enkele picoseconden (biljoenste deel van een seconde). Door de toepassing van grafeen zou de vertraging kunnen worden teruggebracht naar ongeveer 100 femtoseconden (biljardste van een seconde).

Ook kan grafeen worden verwerkt in beeldsensoren van een camera’s, zodat deze duizend keer keer gevoeliger worden. Bij slechte belichting kunnen dan toch nog goede foto’s worden gemaakt. En zo zijn er nog ontelbare toepassingen van grafeen in de ICT die momenteel worden onderzocht door wetenschappers.

Als vanzelfsprekend zal Javelin ICT Eindhoven, als innovatieve systeembeheerder, de toepassingen van grafeen in de ICT op de voet volgen. Via onze website houden we u graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!