Het project waarmee Google door middel van ballonnen in de stratosfeer draadloos internet in afgelegen gebieden wil aanbieden, gaat een andere koers varen. Met Project Loon wil Google door middel van ballonnen die op 32 km hoogte boven de aarde zweven, draadloos internet met 3G snelheid aanbieden in gebieden waar een normale internetverbinding niet mogelijk is. Hoewel Google het gehele project initieel in eigen beheer wilde uitvoeren, blijkt dit nu niet mogelijk. Daarom gaat Google het project via bestaande telecomproviders aan de man proberen te brengen.

Project Loon

De ballonnen zijn gevuld met helium en zweven met behulp van luchtstromen de aarde rond, ze worden daarbij van energie voorzien door middel van zonnepanelen. Elke ballon voorziet een gebied in een radius van 20 kilometer om de betreffende ballon van internet. Gebruikers op de grond kunnen het signaal vervolgens opvangen met behulp van een grondstation en een speciaal ontwikkelde antenne. De eerste proefvluchten van Project Loon vonden plaats in 2013, toen Google met behulp van 30 ballonnen een aantal inwoners van Nieuw-Zeeland van internet voorzag. In de toekomst hoopt Google een netwerk van duizenden van deze ballonnen in de stratosfeer te laten zweven.

Politieke uitdagingen

Hoewel Google zich in eerste instantie stortte op de technische moeilijkheden die met het project gepaard gaan, dreigt het project nu spaak te lopen op politiek gebied. Aangezien het project grensoverschrijdend is, moet voor elk land waar Google internet wil aanbieden toestemming worden verkregen om het internetsignaal de lucht in te sturen. De regels die hiermee gepaard gaan zijn echter per land verschillend, wat leidt tot moeilijkheden. Daarom gaat Google proberen om licenties te verstrekken aan telecomproviders die al actief zijn in de betreffende landen, zodat Google via deze bedrijven internet kan aanbieden met behulp van Project Loon.

Innovatieve ICT oplossingen

Javelin ICT wordt altijd enthousiast van innovatieve ICT oplossingen, daarom volgen wij het ICT nieuws rond projecten zoals Project Loon en Google Glass op de voet. Op deze manier doen wij op onze beurt weer inspiratie op voor innovatieve ICT oplossingen voor onze klanten. Bent u zelf op zoek naar een innovatieve oplossing op het gebied van ICT of automatisering? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040 – 850 3000.