Nadat de smartphone een golf van veranderingen in het dagelijks leven en de ICT-sector teweeg heeft gebracht, zal Google Glass dit waarschijnlijk eveneens gaan doen. De nieuwe bril van Google wordt in 2014 pas officieel gelanceerd voor consumenten, maar heeft nu al de media in zijn greep.

De mensen die momenteel een prototype van de nu al populaire gadget tot hun beschikking hebben, zijn programmeurs die toepassingen aan het ontwikkelen zijn voor de Google Glass.

Naast de vele toepassingen die door de programmeurs worden ontwikkeld om het dagelijks leven gemakkelijker of leuker maken, zijn er ook ontwikkelaars die apps ontwikkelen om écht een verschil te maken in de wereld.

Chirurgen gebruiken Google Glass

Chirurgen van het UMC St. Radboud in Nijmegen hebben onlangs een test uitgevoerd met de ingenieuze bril. De bril maakte video opnamen tijdens een kaakoperatie. Het beeldmateriaal werd vervolgens vergeleken met eerder beeldmateriaal dat gefilmd werd over de schouder van een chirurg. Het beeldmateriaal afkomstig van de Google Glass bril bracht soms interessante en nieuwe perspectieven.

Het vergaarde beeldmateriaal kan, volgens het innovatiecentrum van het ziekenhuis, een toegevoegde waarde hebben in het opleiden van nieuwe chirurgen of voor de evaluatie van een operatie. Een kanttekening is dat de beelden soms wat schokkerig zijn doordat de chirurg zijn hoofd beweegt. Het innovatiecentrum is van plan om voor Google Glass ook toepassingen te bedenken buiten het ziekenhuis. Gedacht kan worden aan de introductie van de Google Glass in de thuiszorg

App om autisten te helpen

Een 18-jarige Duitser, genaamd Catalin Voss, is ondanks zijn jonge leeftijd al een begrip aan het worden in de wereld van de ICT. Hij is onlangs toegelaten op de prestigieuze Stanford University in Californië, hij heeft onlangs zijn eigen bedrijf opgericht en is tot slot benoemd door Macintosh-‘founding father’ Steve Capps tot zijn pupil. Capps heeft enkel lovende woorden voor Voss.

Met zijn eigen ICT bedrijf richt Voss zich momenteel op het ontwikkelen van software die gezichtsuitdrukking kan herkennen, welke hij later in Google Glass wil implementeren. Hoog aangeschreven psychiaters zijn erg enthousiast over deze ontwikkeling vanwege het feit dat sociale trainingen momenteel in een volledig artificiële setting worden afgewerkt. Wanneer dergelijke trainingen voortaan in een app kunnen worden verwerkt, dan kan dit bijvoorbeeld helpen om autisten te laten zien wat voor gezichtsuitdrukking iemand gebruikt in combinatie met zijn of haar bedoelingen. Autisten kunnen zodoende op een laagdrempelige wijze leren wat een algemeen geaccepteerde reactie is op specifieke gedrag van hun gesprekspartner.

Naast de toepassing gericht op autisme, zijn er nog vele toepassingen voor Google Glass in ontwikkeling die mensen zullen helpen. Sceptici zien de bril echter als een inbreuk op hun privacy. Dit is niet geheel ondenkbaar gezien het feit dat er ongetwijfeld apps worden ontwikkeld om gezichten te herkennen en informatie over de personen in kwestie te tonen op de Google Glass van de gebruiker. Verwacht wordt dat, tegen de tijd dat dit technisch mogelijk is, er beveiligingen zullen zijn ontwikkeld die privacy gaan garanderen.

Javelin ICT is van mening dat de bril van Google op het gebied van ICT automatisering voor veel positieve impact gaat zorgen. Wij zullen als ICT bedrijf de ontwikkelingen van Google Glass op de voet volgen en u op de hoogte houden middels onze website.