85% van de ondervraagde scholen uit het voortgezet onderwijs betrekt de smartphone inmiddels bij het lesgeven. Zo blijkt uit onderzoek van de NOS onder 137 middelbare scholen. Hoe de scholen met smartphonegebruik omgaan verschilt per school. De smartphone mag bij de helft van de ondervraagde scholen alleen gebruikt worden als de leraar daar toestemming voor geeft, terwijl een kwart van de scholen het gebruik volledig aan de leerlingen overlaat. Leerlingen gebruiken hun smartphone bijvoorbeeld om informatie op te zoeken tijdens de les.

Nadelen van smartphone in de klas

De ondervraagde scholen zijn niet onverdeeld positief over het gebruik van de smartphone in de klas. Zo ervaren slechts 15 van de 137 scholen geen nadelen van het smartphonegebruik. Door scholen wordt bijvoorbeeld ervaren dat leerlingen afgeleid raken door de smartphone en dat zij zich daardoor minder goed kunnen concentreren. Daarnaast gebruiken sommige leerlingen de smartphone om toetsen te fotograferen en deze zo door te spelen naar andere klassen. Tot slot wordt de smartphone soms gebruikt als digitaal spiekbriefje.

Redenen om smartphone op school toe te staan

Maar er is ook een groot aantal redenen te bedenken vóór smartphones in de les. Zo leren leerlingen er op innovatieve wijze informatie mee opzoeken en kunnen ze er bijvoorbeeld een route mee leren plannen. Daarnaast kan de camerafunctie van de telefoons gebruikt worden om snel informatie van het bord over te nemen. Tot slot zijn er allerlei online tools zoals Kahoot, Socrative en Plickers, waarmee docenten realtime vragen kunnen stellen die leerlingen via hun smartphone kunnen beantwoorden. Op deze manier kan het niveau van de klas op ieder moment op eenvoudige wijze ingeschat worden. Dit laatste is niet alleen erg handig voor de docent, maar ook nog eens leuk voor de leerlingen.

Javelin ICT: altijd op de hoogte

Bij Javelin ICT juichen wij de bovenstaande ontwikkelingen van harte toe. Wij merken dat ICT een prominente rol inneemt binnen de maatschappij en willen daar ook graag een actieve rol bij spelen. Op dagelijkse basis adviseren wij daarom MKB organisaties hoe zij ICT kunnen inzetten ter ondersteuning van hun bedrijfsvoering. Verder kunt u bij ons terecht voor systeembeheer, netwerkbeheer, cloud computing en betrouwbare webhosting. Benieuwd naar de mogelijkheden voor u en uw organisatie? Dan kunt u ons bellen op 040- 850 3000 of een bericht achterlaten via ons online contactformulier.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!