In de afgelopen jaren is het wereldwijde dataverbruik enorm gegroeid dankzij zaken als online video, cloud computing en de alsmaar groeiende stroom aan apparaten die met het internet verbonden zijn. De verwerking van al deze data kost enorm veel stroom, zoveel dat op dit moment drie procent van de wereldwijd beschikbare energie wordt verbruikt door datacenters. Wanneer er geen maatregelen genomen worden bestaat de kans dat netwerken vast zullen lopen en er niet genoeg energie beschikbaar zal zijn om datacenters te voeden.

Toepassingen voor fotonica

Fotonica is een mogelijke oplossing voor dit probleem. Bij deze techniek wordt niet gewerkt met elektrische stroompjes, maar met licht. Een veelgebruikte toepassing van fotonica is bijvoorbeeld glasvezelkabel, maar ook computerchips zouden met deze technologie kunnen werken. Een voordeel van fotonica, is dat het sneller en energiezuiniger is dan de huidige technologie. Op dit moment wordt veel data reeds met behulp van glasvezel naar datacenters getransporteerd, maar wordt de data daarna verwerkt met elektronische chips die (te)veel energie verbruiken.

Eindhoven en fotonica

De verwachting is dat de markt voor fotonica in de komende jaren enorm zal groeien. De technologie kan namelijk niet alleen worden toegepast op het gebied van datacommunicatie, maar bijvoorbeeld ook binnen de procesindustrie en gezondheidszorg. Zo kan de bloedsuikerwaarde bij diabetespatiënten bijvoorbeeld met behulp van fotonica worden bepaald, zonder dat zij zich hoeven te prikken. De regio Eindhoven is wereldwijd voorloper op het gebied van fotonica, hier is het Fotonica Instituut van de Technische Universiteit Eindhoven gevestigd. In de afgelopen 20 jaar heeft de universiteit ruim 300 miljoen in onderzoek naar fotonica gestoken.

Meer over innovatie

Houd uw ICT in topconditie met Javelin ICT

Binnen veel organisaties neemt ICT een belangrijke rol in, een rol die bovendien steeds groter wordt. Daarom is het belangrijk dat uw ICT goed werkt en niet vastloopt. De ICT-professionals van Javelin ICT kunnen u hierbij ondersteunen. Wist u bijvoorbeeld dat wij het complete ICT-beheer voor u uit handen kunnen nemen? In dat geval houden wij uw systemen en netwerk in topconditie en zorgen wij dat deze zo zijn ingericht dat uw bedrijfsvoering optimaal ondersteund wordt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!