Nederlandse werknemers kunnen steeds vaker beschikken over middelen om flexibel en locatieonafhankelijk te werken. Toch voelt een groot deel van de werknemers zich niet vrij om hier gebruik van te maken. De oorzaak voor dit fenomeen ligt vaak verborgen in de bedrijfscultuur en in het feit dat er vaak geen expliciete spelregels voor flexibel werken zijn opgenomen in het bedrijfsbeleid. Werkgevers doen er goed aan om ervoor te zorgen dat dit verandert, aangezien flexibel werken een middel is om een aantrekkelijke werkgever te blijven.

Flexibel werken vaak niet gestimuleerd

Uit onderzoek van Ricoh blijkt dat een grote groep werknemers tevreden is met de door de werkgever geboden faciliteiten om flexibel te kunnen werken. Bij deze faciliteiten moet men denken aan zaken als online werkplekken en een smartphone of laptop van de zaak. Toch ervaart slechts een klein deel van deze groep dat de aanwezige middelen ook daadwerkelijk volledig benut worden. De oorzaak ligt vaak in het ontbreken van een positieve stimulans vanuit de werkgever om ook echt flexibel te gaan werken en het ontbreken van helder beleid omtrent flexibel werken. Maar ook de mentaliteit van werknemers speelt een rol.

Scheiding tussen werk en privé ontbreekt

Op dit moment is een heldere balans tussen werk en privé bij veel werknemers namelijk niet aanwezig. Zo durven werknemers vaak geen privézaken te regelen onder werktijd, ook al halen ze deze tijd op een ander tijdstip in. Aan de andere kant wordt het als normaal beschouwd dat er in toenemende mate wordt gewerkt in de eigen tijd. Zo zijn werknemers bijvoorbeeld vaak bereikbaar op vakantie en nemen zij soms zelfs hun laptop mee om tijdens een vakantie werkzaamheden uit te voeren. Om flexibel werken tot een succes te maken is er daarom ook een mentaliteitsverandering aan de kant van de werknemers nodig.

Flexibel werken met Javelin ICT

Als ICT-dienstverlener voor het MKB hebben de professionals van Javelin ICT alles in huis om oplossingen op het gebied van flexibel werken voor u te realiseren. Wij zijn bijvoorbeeld expert op het gebied van cloudoplossingen zoals Office 365, Google Apps en Hosted Exchange en kunnen deze oplossingen voor u integreren in een gebruiksvriendelijke online werkplek. Het enige wat u hoef te doen is het faciliteren van een werkklimaat waarin uw werknemers optimaal gebruik kunnen maken van deze oplossingen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Stel uw vraag dan vandaag nog aan onze ICT-professionals.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!