De Europese commissie is voornemens om een enorme Europese cloudomgeving te realiseren. Deze Europese cloud moet in staat zijn om 1,7 miljoen onderzoekers en 70 miljoen overige medewerkers uit de sectoren wetenschap en technologie te ondersteunen. Een dergelijk Europees initiatief is hard nodig, aangezien Europese landen nu vaak verschillende digitale strategieën hanteren en onderzoeksdata hierdoor versnipperd dreigt te raken. Hierdoor kunnen de lidstaten niet optimaal profiteren van big data.

‘Onderzoeksdata niet volledig benut’

Doordat er in de Europese Unie geen uniform beleid is met betrekking tot wetenschapsdata, kunnen onderzoeksresultaten op dit moment niet volledig benut worden. Door een grote, open Europese wetenschapscloud te realiseren, moet de opslag, het beheer, de analyse en het hergebruik van data vergemakkelijkt worden. Het opzetten van de betreffende cloud maakt onderdeel uit van een groot Europees plan waarbij in vijf jaar tijd 6,7 miljard euro wordt geïnvesteerd in IT-projecten.

Europese ambities op het gebied van big data

De Europese wetenschapscloud maakt onderdeel uit van een aantal initiatieven waarmee de Europese commissie ervoor wil zorgen dat overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap kunnen profiteren van de voordelen van big data. Om dit te bereiken wordt flink geïnvesteerd in ICT-infrastructuur zoals supercomputers, snelle verbindingen en softwarediensten. Zo wordt er op dit moment bijvoorbeeld onderzoek verricht naar kwantumcomputers, die ervoor moeten gaan zorgen dat problemen worden opgelost die de huidige supercomputers nog niet kunnen verwerken.

Javelin ICT als uw cloudpartner

De cloud heeft zich inmiddels voor vele organisaties bewezen en belangrijke voordelen zoals flexibiliteit en betaalbaarheid bieden grenzeloze mogelijkheden. De specialisten van Javelin ICT hebben ervaring met de implementatie van clouddiensten voor bedrijven uit diverse sectoren. Zij kunnen u adviseren, de implementatie voor u verzorgen en uw cloudomgeving actief voor u beheren. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!