Op het gebied van kantoorautomatisering is mobiel werken dé ICT-trend van de afgelopen jaren. Hoewel efficiencywinst vaak als het grote voordeel van mobiel werken wordt opgevoerd, gaat mobiel werken vaak ook gepaard met diverse uitdagingen op het gebied van veiligheid en management. Het is hierbij de kunst voor organisaties om een balans te vinden tussen het geven van vrijheden aan hun medewerkers en het beveiligen van bedrijfskritische informatie. Deze tak van sport wordt ook wel Enterprise Mobility Management genoemd.

De noodzaak van Enterprise Mobility Management

Doordat medewerkers steeds vaker eigen apparatuur zoals smartphones, tablets en laptops meenemen naar hun werk, is het belangrijk dat de veiligheid van gevoelige bedrijfsgegevens gewaarborgd blijft. De enige manier waarop dit bereikt kan worden is door mobiele gebruikers adequaat te management. Het managen van mobiele gebruikers binnen een organisatie kan op verschillende manieren, welke aanpak het meest geschikt is hangt af van de specifieke situatie. Enterprise Mobility Management is daarom altijd maatwerk wat ervoor moet zorgen dat gebruikers voldoende vrijheden hebben om hun werk efficiënt te doen, terwijl dataveiligheid op ieder moment gewaarborgd blijft.

Drie niveaus van Enterprise Mobility Management

Voor organisaties die hun medewerkers voorzien van zogenaamde ‘coperate devices’ (bijvoorbeeld een mobiele telefoon of laptop van de zaak), is het mogelijk om deze devices op apparaatniveau te managen. Zo kan er bijvoorbeeld een wachtwoord op de apparaten gezet worden en kan het mogelijk gemaakt worden om de apparaten op afstand te wissen in het geval van verlies of diefstal. Gebruiken medewerkers privé-apparatuur voor zakelijke doeleinden (Bring Your Own Device), dan is management op applicatieniveau het meest geschikt. Hierbij worden zakelijke applicaties bijvoorbeeld voorzien van een wachtwoord, kan ervoor gezorgd worden dat deze applicaties alleen gebruikt kunnen worden via het bedrijfsnetwerk en kan het mogelijk gemaakt worden om alle zakelijke data op afstand te wissen in het geval van verlies of diefstal. Tot slot is het ook mogelijk om medewerkers enkel toegang te geven tot gevoelige informatie via een beveiligde cloudomgeving. Bij deze laatste manier van werken zal er geen gevoelige data achterblijven op de apparatuur van medewerkers.

Veilig mobiel werken met Javelin ICT

De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan razendsnel, dit betekent dat er veel kansen voor organisaties liggen om ICT-oplossingen in te zetten ter ondersteuning van de dagelijkse bedrijfsvoering. Echter, om de continuïteit van uw bedrijfsvoering te waarborgen, moet dit wel op een veilige manier gebeuren. Als uw betrouwbare ICT-partner kan Javelin ICT u ondersteunen bij de inzet van ICT om uw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te brengen. Wij kunnen u adviseren en ICT-oplossingen voor u implementeren en onderhouden. Neem vandaag nog contact op met de ICT-professionals van Javelin ICT en bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor uw organisatie.