Het kabinet heeft gereageerd op het onderzoek ‘Elke stem telt’ van de commissie ‘Onderzoek elektronisch stemmen in het stemlokaal’. Het is van mening dat elektronisch stemmen de toegankelijkheid voor kiezers kan vergroten. Tevens is de verwachting dat het tellen van de stemmen op deze manier sneller en nauwkeuriger zal gaan. In het verleden werd er al gestemd met behulp van een stemcomputer. Omdat het stemgeheim hierbij niet kon worden gewaarborgd en omdat er niet handmatig herteld konden worden, wordt er sinds 2009 met het potlood gestemd.

Elektronisch stemmen in de toekomst

Een belangrijk onderdeel van het elektronisch stemmen is de stemprinter. Deze printer is voorzien van een scherm waarop alle kandidaten vertegenwoordigd zijn. De kiezer maakt een keuze op het scherm en de stemprinter print deze keuze vervolgens uit op een stembiljet. De stemprinter slaat de stemmen nadrukkelijk niet op en telt ook geen stemmen. Het stembiljet wordt vervolgens net als bij de huidige vorm van verkiezingen in de stembus gedeponeerd, waarna het tellen van de stemmen zal gebeuren door de stembiljetten elektronisch in te scannen. Bij de verkiezingen van 2017 zullen de eerste experimenten met deze vorm van stemmen plaatsvinden.

Voordelen van het nieuwe elektronische stemmen

Het nieuwe stemmen heeft voordelen op het gebied van de toegankelijkheid van toekomstige verkiezingen, zonder dat het de fraudegevoeligheid verhoogt. De stemprinter is namelijk een ideale oplossing voor de grote onhandelbare kieslijsten. Daarnaast kunnen er op het scherm ook foto’s en partijlogo’s worden weergegeven, wat het stemmen toegankelijker maakt voor kiezers met een beperking. De stemprinter slaat geen stemmen op, waardoor het stemgeheim gewaarborgd blijft. Bovendien is het risico dat er met de stemmen gesjoemeld wordt hierdoor klein. Doordat het papieren proces leidend is, is er tot slot altijd mogelijkheid om een handmatige hertelling van de stemmen uit te voeren.

ICT oplossing op maat

De weg die ingeslagen wordt met het nieuwe elektronische stemmen is het perfecte voorbeeld van een ICT oplossing op maat. Waar tegenwoordig vaak wordt gekozen voor een volledig elektronische oplossing, wordt in dit geval gekozen om de techniek in te passen in het huidige stemproces. Javelin ICT is een groot voorstander van ICT oplossingen op maat. Of het nu gaat om een systeem voor narrowcasting in een retailomgeving of om online werkplekken in de advocatuur, als ICT partner kijken we bij Javelin ICT altijd hoe we de techniek het best kunnen inpassen in uw bedrijfsproces. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website, of bel met één van onze medewerkers op telefoonnummer 040- 850 3000.