Uit een wereldwijd onderzoek van HP onder 3.100 IT-beslissers, blijkt dat 85 procent van de ondervraagden voor het jaar 2019 van plan is om Internet of Things (IoT) technologie in te gaan zetten als middel voor het verhogen van de efficiëntie binnen hun organisatie. Internet of Things slaat op ‘slimme’ apparaten die dankzij een verbinding met het internet data kunnen verzamelen en kunnen uitwisselen. Hoewel bijna alle respondenten van IoT hebben gehoord, is er nog veel onduidelijkheid over deze technologie van de toekomst.

IoT toegepast in vele sectoren

Binnen organisaties die reeds gebruikmaken van Internet of Things technologie is gebleken dat dit een positief effect heeft op de winstgevendheid en bedrijfsefficiëntie. Waar slechts 16 procent een stijging van de winstgevendheid had verwacht, was dit uiteindelijk bij 32 procent van de implementaties het geval. Op het gebied van efficiëntie voorzag 29 procent voorafgaand aan de implementatie een positief effect, terwijl dit uiteindelijk in 46 procent van de gevallen zo bleek te zijn. Inmiddels wordt de technologie wereldwijd breed toegepast. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Slimme werkplekken: door middel van slimme apparatuur kan bijvoorbeeld de verwarming en verlichting binnen gebouwen efficiënt worden geregeld. Daarnaast zouden medewerkers bijvoorbeeld op basis van hun locatie voorzien kunnen worden van bepaalde IT-diensten.

Industrie: bij industriële bedrijven wordt IoT vooral toegepast om processen op afstand te kunnen monitoren en bijsturen. Zo kunnen machines bijvoorbeeld tijdig van onderhoud worden voorzien, voordat deze in storing dreigen te gaan.

Gezondheidszorg: hier wordt IoT vooral toegepast voor bewakings- en onderhoudsdoeleinden. Met behulp van slimme apparaten kunnen patiënten bijvoorbeeld beter in de gaten gehouden worden.

Detailhandel: winkels zetten IoT in om de klantervaring te verbeteren. Zo kunnen zij klanten persoonlijke aanbiedingen geven op basis van hun locatie of hen proactief van productinformatie voorzien.

IoT uitdagingen voor de toekomst

Toch zien de respondenten nog vele uitdagingen die een massale adoptie van Internet of Things apparatuur in de weg staan. Dit zijn voornamelijk onderwerpen als de kosten die met implementatie gepaard gaan, uitdagingen op het gebied van het onderhoud van de oplossingen en moeilijkheden op het gebied van de integratie met oude technologie. Daarnaast vereist toepassing van IoT een aangepaste beveiligingsstrategie, waarbij beveiligingslekken en aanvallen op de apparatuur voorkomen moeten worden.

Meer over Internet of Things

Toekomstbestendig met Javelin ICT

Bent u benieuwd of Internet of Things technologie iets voor uw organisatie is? Dan kan Javelin ICT u hierbij helpen. Doordat onze ICT-professionals dagelijks met de meest moderne ICT-oplossingen werken, kunnen wij u alles vertellen over Internet of Things. Zij denken met u mee en kunnen u zo van een degelijk advies voorzien. Uiteraard kunnen wij IoT-oplossingen ook voor u implementeren en onderhouden. Neem hier vandaag nog vrijblijvend contact met ons over op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!