Afgelopen jaar was een jaar met veel grote security-incidenten. Toch kijken maar weinig mensen daadwerkelijk naar de fundamentele misstappen die zij hebben begaan. Veel organisaties maken hierdoor opnieuw de fout om nieuwe tools te implementeren, zonder dat zij duidelijk zicht hebben op hun software- en hardware assets. Wanneer steeds meer tools worden losgelaten op een onstabiele basis zonder controle en inzicht, ontstaat een waardeloze security- en IT-beheerstrategie. Wij benoemen drie basisprincipes die ervoor zorgen dat security en IT-operations krachtig worden ingezet.

1. Zorg voor volledig inzicht

Wat u niet kunt zien, kunt u ook niet beschermen. Zorg voor een up-to-date en contextuele inventarisatie van alle endpoints in de organisatie, inclusief cloudomgevingen, Virtuele Machines (VM’s) en laptops.

Daarnaast biedt een wirwar aan tools ook geen volledig inzicht. Bij gebruik van individuele tools kan data gegenereerd worden die compleet lijkt, maar wanneer meerdere datasets gecombineerd worden, kunnen er gaten vallen. Door gebruik te maken van een enkele bron aan endpoint-gegevens, zorgt u ervoor dat de gaten in het volledige inzicht verdwijnen.

2. Consolideer de IT-omgeving

Veel organisaties maken dus gebruik van een brede collectie aan tools om omgevingen te beveiligen en in de lucht te houden, maar dit maakt het niet eenvoudig om volledig inzicht te krijgen. Daarnaast is het lastig om goede gebruiken op het gebied van IT-hygiëne in te voeren, omdat elke tool andere inzichten en data biedt. Bekijk elke tool afzonderlijk om te zien wat deze bijdraagt en breng het aantal tools omlaag, zodat u meer inzicht krijgt.

3. Verwijder silo’s voor IT operations- en security-team

Wanneer een team niet goed samenwerkt, kunt u ook geen IT-hygiëne en best practices ten behoeve van cybersecurity doorvoeren. Door samen te werken rondom een dataset die inzicht geeft, zijn teams in staat om cyberdreigingen en technische disruptie te voorkomen.

Het is dus van belang om fundamentele security-maatregelen te treffen en om in staat te zijn om gaten in het volledige inzicht te identificeren. Alleen zo is uw organisatie in een goede positie om succesvol te zijn!

Een betere beveiliging en IT-beheer met Javelin ICT

Heeft u hulp nodig bij het implementeren van bovenstaande basisprincipes in uw organisatie? Javelin ICT denkt graag met u mee over de mogelijkheden binnen uw organisatie. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier of via 040-850 3000.