De digitale sector is volgens premier Rutte iets waar Nederland trots op kan zijn. Inmiddels is Nederland namelijk uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt van datacenters en dataverbindingen en wordt de ‘digitale mainport’ in één adem genoemd met de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven. Onze uitstekende digitale infrastructuur zorgt voor een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven en daarmee voor werkgelegenheid en economische groei. De digitale mainport is daarom ook opgenomen in het vestigingsbeleid van De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

‘Nederland dataland’

Met het toenemende belang van internet voor de maatschappij en de economie, komen ook enorme datastromen mee. Nederland weet hier flink van te profiteren. Zo ligt bij Amsterdam het belangrijke internetknooppunt AMS-IX, waar dataverbindingen uit de rest van de wereld samenkomen. Dit knooppunt zorgt vervolgens weer voor een gunstig vestigingsklimaat voor datacenters, waarvan er inmiddels meer dan 200 in Nederland staan. Alleen in Londen en Frankfurt staan nog meer datacenters dan in de regio Amsterdam.

Toekomstige uitdagingen

Maar de digitale mainport brengt niet alleen directe inkomsten, zoals de enorme investeringen in datacenters, met zich mee. De uitstekende digitale infrastructuur is namelijk een katalysator voor de rest van de economie. Start-ups met toegang tot een goede digitale infrastructuur kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker doorgroeien tot volwaardige bedrijven, die vervolgens weer zorgen voor een toename in de werkgelegenheid. Het is daarom zaak dat Nederland door blijft groeien op het gebied van digitale infrastructuur. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur adviseert daarom om te investeren in veiligheid en open toegang van de digitale infrastructuur. Daarnaast zou de overheid datagedreven innovatie moeten stimuleren, zodat bedrijven optimaal kunnen profiteren van de digitale mainport.

Meer over de digitale mainport

Ga de uitdaging aan met Javelin ICT

Profiteert uw bedrijf al optimaal van de uitstekende digitale faciliteiten die Nederland biedt? De experts van Javelin ICT kunnen u hierbij helpen. Zij weten namelijk alles van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT. U kunt bijvoorbeeld bij hen terecht voor advies over de inrichting van uw ICT-beheer of zij kunnen het complete beheer voor u overnemen. Daarnaast weten zij ook alles over cloud computing en moderne VoIP-oplossingen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!