Dat Nederland het goed doet op het gebied van de digitale economie levert een hoop werkgelegenheid op. Dit blijkt uit een rapport van Deloitte, genaamd ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 – Enabling the Digital Economy and Society’. Deze banengroei is tweeledig. Aan de ene kant is er werkgelegenheid bij bedrijven die een directe bijdrage leveren aan de digitale economie en aan de andere kant levert onze digitale economie een aantrekkelijk vestigingsklimaat op voor andere bedrijven die in ons land vervolgens kantoren en datacenters vestigen. De verwachting is dat het belang van de digitale economie alleen maar toe zal nemen.

De dynamiek van een digitale mainport

Uit het rapport blijkt verder dat een digitale mainport een vergelijkbaar effect heeft als een fysieke mainport zoals Schiphol en de haven van Rotterdam. Doordat onze digitale infrastructuur bovengemiddeld goed is ontwikkeld, kiezen buitenlandse bedrijven namelijk steeds vaker voor Nederland als vestigingsland. Daardoor wist de vraag naar digitale diensten in de afgelopen jaren te groeien met 7 tot 9 procent per jaar. Het internetverkeer steeg zelfs met 22 procent en de vraag naar datacenters nam met 15 procent toe. Daarnaast heeft Nederland een sterke positie op het gebied van cloud computing en de markt voor domeinnamen.

Voortrekkersrol behouden

Het rapport stelt verder dat er een aantal belangrijke randvoorwaarden zijn als Nederland de voortrekkersrol op het gebied van de digitale economie wil behouden. Zo moet er geïnnoveerd worden, is er behoefte aan ICT-talent en is er samenwerking vereist tussen partijen zoals de overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstelling. De digitale infrastructuur moet daarom niet slechts als technologie worden gezien, maar als kans om onze welvaart en de werkgelegenheid te laten groeien. Daarom is er behoefte aan een eenduidige visie en een heldere digitale agenda. Hiervoor is een brede samenwerking nodig.

Meer over de digitale economie

Profiteer optimaal van de digitale mainport

Voor u, als bedrijf in Nederland, kan onze uitstekende digitale ICT-infrastructuur een belangrijk competitief voordeel zijn. Zo kunt u hier beschikken over de nieuwste innovaties op het gebied van cloud computing, systeembeheer en netwerkbeheer. Als uw ICT-partner helpen wij u hier graag mee. Wij kunnen u proactief adviseren en ervoor zorgen dat ICT uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunt. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!