Op scholen wordt steeds vaker online lesgegeven. Dit betekent onder meer dat leerlingen steeds vaker vragen kunnen stellen via Facebook, toetsen regelmatig worden afgenomen in de vorm van een online quiz en dat werkstukken worden gemaakt op een ‘online prikbord’. Digitaal lesgeven verandert het onderwijs in rap tempo en heeft voordelen voor zowel leerlingen als docenten. Zo kunnen docenten bijvoorbeeld ‘live’ meekijken als leerlingen een opdracht digitaal maken en tijdig bijsturen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Boeken veel minder gebruikt

Bij het digitaal lesgeven hoeft nog maar amper gebruikgemaakt te worden van traditionele boeken. Docenten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor digitale lesmethodes waarbij de lesstof wordt uitgelegd aan de hand van video’s die de docent zelf opneemt. Leerlingen kunnen deze video’s thuis bekijken en vervolgens op school aan de slag met de betreffende lesstof. Dit wordt ‘flipping the classroom’ genoemd, aangezien bij traditionele lesmethoden de stof wordt uitgelegd op school en de leerlingen vervolgens thuis huiswerk maken. Ook aanbieders van trainingen en cursussen doen dit steeds vaker digitaal (zie bijv. Sap training via ICT trainingen).

Flipping the classroom

Doordat leerlingen de video’s thuis zo vaak kunnen kijken als ze willen, blijft er op school veel meer tijd over voor individuele aandacht. Kanttekening is dat leerlingen de video’s wel aandachtig moeten bekijken, anders is de efficiency-winst snel verdwenen. Andere digitale lesmethodes zijn het spelen van games en simulaties en het gebruik van Social Media voor digitale verslagen. Zo wordt op sommige scholen van leerlingen gevraagd dat zij op Twitter in de huid kruipen van boekpersonages om vervolgens over gebeurtenissen in het boek te tweeten. Op deze manier worden de leerlingen overhoord zonder dat zij een traditioneel boekverslag hoeven te maken.

Javelin ICT: ook voor ICT in het onderwijs

Voorwaarde voor de digitalisering van het onderwijs is een moderne ICT-infrastructuur. Javelin ICT ondersteunt scholen bij de realisatie van ICT-diensten en met professioneel ICT-beheer. Zo hebben wij voor Business School Notenboom de complete ICT-infrastructuur gemoderniseerd en wordt op de locaties van deze school bijvoorbeeld gebruikgemaakt van online werkplekken, VoIP-telefonie en Managed WiFi. Bij ieder project zorgen de professionals van Javelin ICT ervoor dat de gekozen ICT-oplossing de bedrijfsvoering van de klant zo goed mogelijk ondersteunt. Benieuwd wat zij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact op via onze website of bel ons op 040- 8503000.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!