We blikken terug op een bewogen jaar met veel veranderingen op IT-vlak. Zo heeft de coronacrisis het thuiswerken definitief een plek gegeven op de kaart en heeft de crisis tevens het belang van flexibele IT benadrukt. Ook in 2021 zullen de effecten van de crisis voelbaar blijven in Nederland. Wij nemen daarom graag de tijd om alvast vooruit te blikken en enkele ICT-trends van 2021 te bespreken.

Data- en cybersecurity

Uit onderzoek van Supply Value naar de belangrijkste IT-trends voor het komende jaar, is gebleken dat data- en cybersecurity bij IT-professionals hoog op de agenda staan. 89% geeft aan veel tot heel veel prioriteit te geven aan het beveiligen van hun data en systemen. Een reden hiervoor kan zijn dat velen met hun neus op de feiten werden gedrukt door de coronacrisis. Zakelijk werken wordt steeds flexibeler en dat betekent dus dat security net zo flexibel moet zijn en niet gebonden aan bijvoorbeeld vaste werkplekken. Toch werd in 2020 duidelijk dat dit nog lang niet altijd het geval was. In 2021 zal het belang van security dus steeds urgenter worden.

Flexibele werkplekken

De populariteit van de cloudwerkplek is dit jaar meer dan voorspeld toegenomen. De coronacrisis heeft bedrijven verplicht om vanuit huis te werken en dat vraagt om veilige IT-werkplekken die daarnaast erg flexibel zijn. Beide eigenschappen zijn terug te vinden in de cloudwerkplek. De verwachting is dat thuiswerken ‘het nieuwe normaal’ wordt en dat betekent dus tevens dat cloudwerkplekken, waarbij alle data, gegevens en programma’s in de cloud staan, belangrijker zullen zijn dan ooit.

Distributed cloud biedt nieuwe mogelijkheden

Ook de cloud blijft zich verder ontwikkelen en dat biedt heel wat nieuwe kansen voor automatisering. Volgens de analisten van Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, is de distributed cloud één van de belangrijkste ICT-trends van 2021. Hierbij wordt de clouddienst fysiek dichter bij de afnemer geplaatst en blijft de provider verantwoordelijk voor het beheer en toezicht ervan. Hierdoor wordt de overdracht van data versneld en worden de kosten van de cloudomgeving gereduceerd.

Uw ICT-partner in 2021

Bent u nog op zoek naar een ICT-partner voor het nieuwe jaar? Dan bent u bij Javelin ICT aan het juiste adres. Wij bieden verschillende ICT-oplossingen aan op onder andere het gebied van systeembeheer, netwerkbeheer en werken in de cloud. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via 040 – 850 3000.