Het jaar 2019 is alweer bijna voorbij, een mooi moment om de technologische trends voor het komende jaren door te nemen. Onder een technologietrend wordt een veelbelovende technologische ontwikkeling verstaan. Deze ontwikkelingen bevinden zich op dit moment nog in een opkomende fase, maar zullen binnen vijf jaar een grote impact op onze samenleving hebben. In dit artikel hebben wij de 10 belangrijkste technologische trends voor u op een rij gezet.

1. Multi-Experience

De wijze waarop consumenten de digitale wereld zien en gebruiken is erg aan het veranderen. Alleen een mobiele app of website is niet meer genoeg, bedrijven breiden hun waarde propositie dan ook steeds verder uit. Dit leidt tot de ontwikkeling van multi-experience ontwikkelplatformen die gebruik maken van chat, voice, Virtual Reality en Augmented Reality om zo aan de behoefte van de consument te voldoen.

2. Toename no-code modellen

Er ontstaat een democratisering op het gebied van expertise. Dit zorgt voor een toename van no-code modellen. No-code modellen bieden de mogelijkheid en middelen om softwaretoepassingen te ontwikkelen, zonder dat daar ingewikkelde codes voor geschreven hoeven te worden.

3. Combinatie van systemen

In 2020 zullen bedrijven naar verwachting steeds meer gebruik maken van een combinatie tussen de systemen waarmee zij werken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan machine learning, automatiseringstools, softwarepakketten, maar ook het koppelen van (VoIP-)telefonie aan een CRM-systeem.

4. Blockchain technologie

Blockchain technologie heeft al een flinke ontwikkeling doorgemaakt, maar dit zal zich komend jaar ook steeds meer ontwikkelen. De blockchain technologie heeft namelijk de potentie om het vertrouwen in dit digitale tijdperk te vergroten en transparantie te bieden, waardoor uiteindelijk bedrijfsecosystemen op blockchain technologie gebouwd gaan worden.

5. Human Augmentation

De komende tien jaar zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van Human Augmentation. Human Augmentation is het verbeteren van menselijke vaardigheden door middel van medicijnen of technologie. Hiermee zullen persoonlijke vaardigheden en levensverwachting toenemen.

6. Transparantie steeds belangrijker

Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust dat hun persoonlijke informatie waardevol is en eisen hier controle over. Komend jaar zal dit ook weer een belangrijk punt zijn voor bedrijven. Transparantie is dan ook essentieel om met de digitale ethiek mee te komen.

7. Edge computing

Edge computing is een manier om dataverkeer van IoT-apparaten te stroomlijnen en om lokale data analyses real-time aan te bieden. Hierdoor wordt het aanleveren en verzamelen van content dichter bij de bron verwerkt. Zo hoeft er geen gebruik meer worden gemaakt van lange routes naar datacenters of de cloud.

8. Ondersteuning in menselijke besluitvorming

Artificial Intellligence (AI) en Machine learning gaan in de toekomst steeds meer ingezet worden om menselijke besluitvorming te gaan ondersteunen. Hoewel dit in veel gevallen erg efficiënt zal werken, brengt het ook veiligheidsuitdagingen met zich mee. Het is daarom belangrijk om de systemen goed te beveiligen.

9. Nieuw tijdperk in cloud computing

Er ontstaat een verschuiving naar een gedistribueerde cloud. Waarbij voorheen vaak alles vanuit een locatie werd gedistribueerd, zien we steeds vaker terug dat publieke clouddiensten naar verschillende locaties worden gedistribueerd. Een Public Cloud Provider is hierbij verantwoordelijk voor het beheer.

10. Toename autonome objecten

Autonome objecten gebruiken AI om functies die voorheen door mensen werden uitgevoerd, te automatiseren. Dit zijn bijvoorbeeld robots, autonome (zelfrijdende) voertuigen en drones. Naarmate de regelgeving en maatschappelijke acceptatie zich hierop aanpassen zal dit snel toenemen.

Nieuwste technologieën bij Javelin ICT

Benieuwd of deze nieuwe technologieën ook voor u kunnen werken? Javelin is uw ICT-partner en wij denken graag met u mee over de digitaliseringsmogelijkheden binnen uw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier in of neem telefonisch contact op via 040 – 850 3000.