Afgelopen maand is de VPNgids uitgebracht waarin naar voren kwam hoe goed Europese landen scoren op het gebied van cyberveiligheid en cybercrime. Van de 27 landen neemt Nederland de achtste plek in beslag. Nederlanders zijn dus nog niet optimaal beveiligd tegen kwaadaardige software en cyberaanvallen op hun mobiele apparaten, maar buurland België scoorde echter een stuk slechter met een plek op de negentiende plaats. Duitsland en Frankrijk kwamen als beste uit de test en eindigden op een gedeelde eerste plek.

Het onderzoek van VPNgids

In het onderzoek heeft VPNgids de internetveiligheid van 27 Europese landen in beeld gebracht. In het onderzoek is er onder andere gekeken naar hoe de landen scoren op het gebeid van cybercrimewetgeving, online-bankfraude en cyberaanvallen. Aan de hand van acht verschillende factoren kregen de landen een score toegediend op een schaal van nul tot honderd.

Resultaten van het onderzoek

Met een totaal aantal van 66,1 punten eindigt Nederland op de achtste plek op het gebied van internetveiligheid. België eindigde op de negentiende plaatst met slechte 56,2 punten. In Nederland heeft ruim 59 procent van de bevolking wel eens kwaadaardige software op hun telefoon ontdekt, in België ligt dit aantal op 43 procent. Ongeveer dertien procent van de Belgische bevolking is wel eens slachtoffer geweest van bankfraude, Nederland scoort beter met elf procent. In België is bij ruim twintig procent van de ondervraagden ooit hun e-mail of social media account gehacked. Ook hier scoort Nederland beter op met een percentage van vijftien procent.

Duitsland en Frankrijk scoorden op ruim vier van de acht factoren hoog. Dit komt ook voornamelijk door de vele anti-cybercrime wetgevingsstukken. Helemaal onderaan de lijst staat Roemenië. Hier zijn er weinig regels omtrent cybercrime waardoor zij een stuk kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen.

Beveilig je systemen met Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner bent u ervan verzekerd dat uw systemen altijd zo goed mogelijk beveiligd zijn tegen cyberrisico’s. Wij ondersteunen u bij het ontwerpen, realiseren en onderhouden van uw ICT-infrastructuur met oog op de laatste updates omtrent cyberveiligheid. Neem voor meer informatie contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via 040 – 850 3000.