Als we kijken naar cybersecurity in kleine en middelgrote organisaties, zijn er nog een hoop verbeterpunten. Dat blijkt uit onderzoek van account- en belastingadvieskantoor Baker Tilly. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat maar liefst de helft van de ondernemers aangeboden updates op zijn of haar computer niet draait. De digitale weerbaarheid van het MKB is hierdoor nog steeds onder de maat.

De gevolgen van het maken van een foutje binnen een informatiebeveiligingssysteem kunnen groot zijn. Gevoelige data kan bijvoorbeeld zomaar openbaar toegankelijk zijn of de omgeving kan digitaal gegijzeld worden, waardoor een operatie stil komt te liggen. Doordat ondernemers niet over voldoende kennis beschikken, weten ze vervolgens niet goed wat te doen. Door de volgende basisactiviteiten op het gebied van cybersecurity op orde te hebben, kunnen al veel problemen worden voorkomen.

Pas beveiligingsupdates toe

Grote stappen kunnen al worden gemaakt door software met aangeleverde updates altijd bij te werken. Beveiligingslekken in software zijn voor cybercriminelen namelijk het meest gebruikte startpunt. Voer daarnaast ook regelmatig een kwetsbaarheidsscan uit op uw IT-omgeving, om er zeker van te zijn dat alle updates ook goed zijn doorgevoerd.

Kies een geschikte IT-partner

Het uitbesteden van IT-beheer in het kader van cybersecurity is eigenlijk een must. Kiest u voor uitbesteding, dan bent u als ondernemer nog altijd zelf verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van de geleverde diensten. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel IT-serviceorganisaties op de markt gekomen, omdat veel organisaties het beheer van IT-voorzieningen uit handen willen geven.

Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups van data. Door back-ups goed beveiligd op te slaan, kunnen deze ook niet gegijzeld worden. Plaats de back-ups niet op de fileserver, want dan zijn ze alsnog niet goed genoeg beveiligd. Check daarnaast geregeld of met de gemaakte back-ups de bedrijfsvoering ook daadwerkelijk hersteld kan worden.

Beveilig uw organisatie met Javelin ICT

Cybersecurity vereist voortdurend aandacht. Wilt u er graag zeker van zijn dat uw bedrijf altijd is voorzien van een geheel beveiligde ICT-infrastructuur? Javelin ICT zorgt hier graag voor. Doordat wij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en technieken op het gebied van cybersecurity, weet u zeker dat u veilig te werk kan gaan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier op onze website of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.