Uit het 2017 Internet Security Report over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat hackers meer dan ooit gefocust zijn op inloggegevens die toegang verschaffen tot data en systemen. Het rapport is gebaseerd op data die afkomstig is van 33.500 firewalls van WatchGuard Technologies. In totaal hielden deze firewalls gedurende het afgelopen kwartaal meer dan 16 miljoen verschillende cyberaanvallen tegen. De bijbehorende data verschaft veel informatie met betrekking tot de verschillende soorten cyberaanvallen en hoe deze voorkomen kunnen worden.

Traditionele virusscanners bieden weinig bescherming

Belangrijkste conclusie die op basis van het rapport getrokken kan worden, is dat traditionele virusscanners weinig bescherming bieden tegen moderne malware en phishing aanvallen. Recente cyberaanvallen zijn vaak nieuw ontwikkeld en niet gebaseerd op aanvallen die al eens eerder gedetecteerd werden. Omdat virusscanners werken op basis van kenmerken van bekende cyberaanvallen, bieden deze geen bescherming tegen malafide applicaties die geheel nieuw ontwikkeld zijn. Van de gerapporteerde cyberaanvallen wist daardoor meer dan de helft voorbij traditionele virusscanners te komen.

Populaire cyberaanvallen

In het tweede kwartaal van 2017 probeerden cybercriminelen onder andere wachtwoorden buit te maken door het uitvoeren van zogenaamde brute force attacks, waarbij geautomatiseerd duizenden combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden werden ingevoerd. Daarnaast werd relatief vaak geprobeerd om een kwetsbaarheid van Linux servers uit te buiten om vervolgens het wachtwoordenbestand op de server buit te maken. Ten slotte blijft het ook vaak voorkomen dat gebruikers een e-mail met een bijlage krijgen en wordt gevraagd om inloggegevens van bekende portalen als Google G-Suite of Microsoft Office 365 in te vullen voor de bijlage gedownload kan worden.

Bescherming tegen moderne cybercriminelen

Om moderne cybercriminelen voor te zijn is het verstandig om niet enkel op antivirussoftware te vertrouwen. Door bijvoorbeeld twee-factor authenticatie in te stellen, maakt u een einde aan brute force attacks. Daarnaast is het belangrijk om servers tijdig te patchen en om uw personeel te onderwijzen met betrekking tot phishing. Een ander aandachtspunt, is dat u de standaard wachtwoorden van randapparatuur dient te vervangen, iets wat nog steeds vaak wordt vergeten.

Meer over cyber security:

Een veilig gevoel met Javelin ICT

Is de ICT-beveiliging van uw organisatie op orde? De experts van Javelin ICT kunnen u ondersteunen bij het op peil brengen en houden van de beveiliging van uw ICT-infrastructuur. Zij maken kwetsbaarheden inzichtelijk en kunnen u adviseren over effectieve beveiligingsmaatregelen die passend zijn voor uw specifieke situatie. Het implementeren en onderhouden van de diverse beveiligingsmaatregelen behoort ook tot de mogelijkheden. Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.