In verband met het coronavirus, is het aantal thuiswerkers de afgelopen weken drastisch gestegen. Naast dat dit direct invloed heeft op de hoeveelheid dataverkeer, heeft dit ook invloed op de wijze waarop gegevens worden uitgewisseld. En dit is zeer risicovol, want hierdoor beschikken cybercriminelen over nieuwe ingangen waarmee zij gevoelige informatie kunnen bemachtigen.

Aangezien thuiswerken lang niet altijd veilig wordt gedaan, vergroot dit de kans slachtoffer te worden van frauduleuze praktijken op het internet. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) adviseert bedrijven daarom meer aandacht aan het netwerk te besteden en deze, waar nodig, extra te beveiligen.

Onveilige cloudverbinding

Veel bedrijven maken thuis gebruik van apparaten die via een onveilige cloudverbinding lopen. Cybercriminelen profiteren hiervan door onder andere phishingmails te versturen. Hiermee proberen ze onwetende gebruikers op schadelijke links te laten klikken, waardoor ze vervolgens onder andere wachtwoorden in handen kunnen krijgen.

Adviezen Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt met een aantal adviezen om zo veilig mogelijk thuis te werken tijdens de coronacrisis. Door deze adviezen op te volgen, wordt de kans op een datalek of malware-aanval door cybercriminelen zo klein mogelijk gemaakt. Voorkom dat gegevens van cliënten, patiënten, klanten of collega’s in de handen van cybercriminelen vallen door:

  • Te werken in een beveiligde omgeving (bijv. met een VPN-verbinding);
  • Voorzichtig te zijn met het gebruik van (video)chatdiensten;
  • Documenten die gevoelig zijn te beschermen;
  • Op uw hoede te zijn voor phishingmails.

Veilig thuiswerken dankzij Javelin ICT

Wilt u de kans op een cyberaanval of datalek zo klein mogelijk maken? Javelin ICT helpt u graag bij het opzetten van een veilige thuiswerkomgeving. Wenst u graag meer informatie of advies te ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op door het contactformulier op de website in te vullen of door te bellen naar 088 – 550 5600.