Volgens MKB Nederland, de belangenvereniging voor alle MKB’ers in Nederland, is ons land op het digitale vlak erg kwetsbaar. Zo werden zeer recent ook Nederlandse bedrijven geraakt door ransomware als WannaCry en Petya. MKB Nederland pleit er daarom voor dat het nieuw te vormen kabinet structureel geld vrij gaat maken voor voorlichting en preventieve maatregelen op het gebied van cyber security. Als indicatie wordt een bedrag van 100 miljoen genoemd, wat speciaal voor cyber security vrijgemaakt zou moeten worden.

“100 miljoen euro voor cyber security”

Volgens voorzitter Michäel van Straalen van MKB Nederland is er een tekort aan toegankelijke, betrouwbare en objectieve informatie op het gebied van cyber security. Hij pleit er daarom voor dat er minimaal 100 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de cyber security binnen het Midden en Klein Bedrijf te verhogen. Aan de ene kant zou dit geld gebruikt moeten worden om MKB’ers adequaat te informeren, terwijl er aan de andere kant preventieve maatregelen genomen zouden moeten worden om MKB’ers minder kwetsbaar te maken voor cyberaanvallen.

Publiek-private samenwerking

MKB Nederland vindt niet dat de overheid volledig verantwoordelijk is voor de digitale weerbaarheid van het MKB, MKB’ers moeten zelf ook investeren op dit vlak. Om een adequaat niveau van ICT-veiligheid te creëren zouden bedrijven en overheid samen moeten werken om zo bijvoorbeeld praktische informatiepakketten te ontwikkelen die MKB’ers handvatten geven op het gebied van digitale weerbaarheid.

Meer over cyber security:

Veilig werken met Javelin ICT

Als ICT-partner voor het Midden en Klein Bedrijf zorgt Javelin ICT ervoor dat ICT werkt. Cyber security is een belangrijk onderwerp op onze agenda. Dit betekent dat wij ervoor zorgen dat u zorgeloos gebruik kunt maken van onze ICT-oplossingen, zodat uw focus kan blijven liggen op de zaken waar u en uw organisatie goed in zijn. Benieuwd hoe wij uw digitale weerbaarheid kunnen verhogen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Onze ICT-experts staan u graag te woord.