Niet alleen bedrijven ontdekken de voordelen van cloud computing, ook consumenten maken steeds vaker gebruik van on-demand diensten zoals Netflix en Spotify. Zo besteedt de Nederlandse consument naar schatting dagelijks gemiddeld 105 minuten aan het streamen van videomateriaal via internet. Een jaar eerder was dit nog gemiddeld 65 minuten, wat een stijging van 60 procent binnen een jaar betekent. Aangezien het totale mediagebruik niet is toegenomen, gaat het streamen van content ten koste van traditionele vormen van mediagebruik.

Streaming verdringt kopiëren

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Nederland ICT, NLkabel en FAIR CE. Het onderzoek legt daarbij de focus op het gebruik van online video (bijv. YouTube), het terugkijken van TV programma’s (bijv. Uitzending gemist), Video on Demand op basis van een abonnement (bijv. Netflix) en Video on Demand op basis van eenmalige betaling (bijv. Pathé Thuis). Volgens de onderzoekers zorgt de populariteit van streaming video ervoor dat er steeds minder content illegaal wordt gedownload en gekopieerd. Daarom pleiten zij ervoor om de thuiskopieheffing te verlagen.

‘Verlaag thuiskopieheffing’

Uit het onderzoek blijkt dat 88% van de Nederlands reeds gebruikmaakt van online diensten voor het streamen van video en dat 43% diensten voor het streamen van audiobestanden gebruikt. Hoewel het niet anders kan dat dit ten koste gaat van de traditionele opslag van mediabestanden, heeft stichting ‘de Thuiskopie’ in 2015 20 miljoen euro meer aan thuiskopieheffingen geïnd dan in het jaar daarvoor. De initiatiefnemers van het onderzoek zijn het hier niet mee eens en pleiten daarom voor een aanpassing van de hoogte van de thuiskopieheffing.

Javlin ICT: ICT on Demand

De populariteit van on-demand diensten is niet verwonderlijk. Er wordt namelijk naar gebruik betaald, waardoor diensten die traditioneel gezien hoge investeringen vereisten, nu voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom bieden wij bij Javelin ICT, ICT on demand. Zo kunt u voor een vast maandbedrag profiteren van de kennis en kunde van onze ICT-professionals, zonder dat u hoeft te investeren in eigen personeel. Op deze manier kunnen wij uw ICT-beheer uit handen nemen, u pro-actief adviseren en state of the art ICT-oplossingen voor u realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!