Okta, een bedrijf dat gebruikersbeheer levert voor (cloud-) applicaties, heeft haar rapport ‘Businesses @ Work’ gepubliceerd. In dit rapport dat is gebaseerd op data afkomstig van 2.500 klanten en uit 4.000 apps, komen een aantal interessante trends met betrekking tot cloud computing naar voren. In het rapport probeert Okta een beeld te scheppen omtrent het gebruik van cloud apps. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de grootte van een bedrijf geen voorspeller is voor het aantal gebruikte apps en dat beveiliging steeds meer aandacht krijgt.

Het gebruik en de populariteit van cloud oplossingen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste klanten van Okta tussen de 11 en 16 standaard cloud applicaties gebruiken. Er is hierbij geen verschil tussen grote en kleine organisaties. Okta geeft aan dat cloud computing ervoor heeft gezorgd dat kleine bedrijven nu toegang hebben tot dezelfde tools als grote corporaties. De onderzoekers hebben ook geen grote verschillen tussen geografische regio’s gevonden. In Noord-Amerika en in Azië gebruiken bedrijven gemiddeld genomen slechts enkele apps meer dan in de rest van de wereld. Wat populariteit betreft heeft Office 365 inmiddels Salesforce van de troon gestoten als meest gebruikte cloud-oplossing. De onderzoekers geven aan dat ontwikkelaars van cloud-applicaties continu waarde aan hun gebruikers moeten blijven leveren, omdat gebruikers in de cloud gemakkelijk van applicatie kunnen wisselen. Als voorbeeld geven zij de afnemende populariteit van Google Apps en de toenemende populariteit van Office 365.

Beveiligde toegang tot cloud applicaties

Ook op het gebied van de beveiliging van cloud-oplossingen zijn er een aantal interessante trends waar te nemen. Zo maken bedrijven steeds minder vaak gebruik van de zogenaamde ‘geheime vraag’ en wordt in plaats daarvan steeds vaker gebruik gemaakt van ‘multi-factor authentication’. In het laatste geval, wordt bijvoorbeeld een extra code per sms verzonden die moet worden ingevoerd voordat er kan worden ingelogd of voordat het wachtwoord kan worden veranderd. Okta wijdt de verschuivingen op het gebied van veiligheid aan het aantal gemelde datalekken dat in 2014 met 46% toenam.

Javelin ICT als uw cloud provider?

Javelin ICT profileert zich als cloud provider en ICT-partner voor MKB-organisaties. Jaarlijks helpen wij verschillende MKB’ers om de overstap naar de cloud te maken. Hierbij bieden wij zowel standaard cloud-oplossingen aan, als maatwerk zoals specifieke bedrijfsapplicaties. Benieuwd wat cloud computing voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via onze website of via telefoonnummer 040-8503000.