Bedrijven kiezen steeds vaker, bewust of onbewust, voor een hybride cloudstructuur. Hierbij worden diensten uit de public cloud afgenomen, zoals bijvoorbeeld Office 365, terwijl hiernaast ook gebruik wordt gemaakt van diensten uit een private cloudomgeving. De uitdaging is hierbij het veilig en gebruiksvriendelijk integreren van beide cloudvormen, een taak die meestal op het bord van de ICT-manager of bij de ICT-partner belandt. In dit artikel beschrijven wij een aantal uitdagingen van de hybride cloud.

Een heldere cloudstrategie

Hoewel naar schatting 80% van de bedrijven die gebruikmaken van cloud computing in de komende jaren naar een hybride cloudmodel overstapt, hebben veel van deze bedrijven geen heldere strategie geformuleerd. Dit is zonde, aangezien het belangrijk is dat de ICT-infrastructuur de bedrijfsvoering optimaal ondersteunt. Daarom zouden organisaties die gebruik gaan maken van cloud computing hier een strategie voor moeten formuleren, zodat zij er zeker van zijn dat zij voor een model kiezen wat de organisatie ook in de toekomst kan blijven ondersteunen.

Compliance

Daarnaast is het belangrijk dat er oog is voor compliance op het moment dat er gevoelige informatie wordt opgeslagen in een cloudomgeving. Zo bestaat er bijvoorbeeld wet- en regelgeving met betrekking tot het opslaan van persoonsgegevens op een server die niet op Europees grondgebied staat. Daarnaast zijn er in diverse sectoren aanvullende eisen van kracht. Organisaties die overstappen op een hybride cloudomgeving doen er goed aan om zich te verdiepen in de eisen die gelden op het gebied van compliance en om diverse zaken contractueel vast te laten leggen in een overeenkomst met de cloud provider.

Regie in handen houden

Voor alle bedrijven die een groot deel van hun ICT-infrastructuur in de cloud onderbrengen, geldt dat zij ervoor moeten zorgen dat zij de regie omtrent dit proces in handen houden. Zo moeten cloudoplossingen gemakkelijk te gebruiken zijn door eindgebruikers, maar moet de dataveiligheid bijvoorbeeld nooit uit het oog verloren worden. Een goede ICT-partner kan de regierol bij een overstap naar de cloud (deels) voor u uit handen nemen en u veel werk besparen.

Werken in de cloud met Javelin ICT als uw ICT-partner

Als uw ICT-partner kan Javelin ICT u assisteren bij alle aspecten die van toepassing zijn op een overstap naar de (hybride) cloud. Zo kunnen wij u helpen bij het formuleren van een heldere cloudstrategie, kunnen wij inventariseren welke cloudoplossingen geschikt zijn voor uw eindgebruikers en kunnen wij u helpen met eisen die uw sector stelt op het gebied van compliance. Benieuwd hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!